Прокуратурата саботира МВР

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини прокуратурата на Иван Гешев, че с бюрократични хватки саботира разследвания на МВР, включително срещу Бойко Борисов. Прокуратурата се опитва да блокира работата на МВР като образува като на конвейер множество досъдебни производства, свързани с работата на ведомството, заяви вчера Рашков пред БНР. Той обясни как прокурори от сутрин до вечер пращали писма с искане за различна информация от МВР „за това и онова“, като изисквали да я получат същия ден до 15 ч., без да се отчита, че за събирането на данните е нужно технологично време.
Според Рашков „Борисов има абсолютен имунитет в лицето на Гешев“, затова вече не е сигурен дали има смисъл да сезира прокуратурата за сигнал срещу бившия премиер, каквото анонсира да направи преди дни. Тогава министърът емоционално разкри, че анонимен свидетел му е разказал как Борисов го заплашил с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. Министърът обмисля дали има смисъл да подава подобни сигнали на прокуратурата на Гешев, превърната от ГЕРБ в политическо оръжие, или да го даде на медиите. Вътрешният министър недоумява как главният прокурор може да се обръща към бившия премиер с „шефе“, а началниците на служби да са поставени в срамната позиция да дават на Борисов информация от подслушваните политици, включително за негова употреба. Той отказа да даде подробности и имена по скандала с масовото подслушване на опозиционни на ГЕРБ политици, за да не бъде съден за изнасяне на секретна информация. Възложил съм проверка, надявам се следващият месец да приключи, допълни министърът.
По повод снимките и клипа с кюлчетата и пачките с милиони в спалнята на Борисов в „Бояна“ Рашков попита защо Гешев не е нахлул с 30-40 души и в правителствената резиденция, както го направи в президентството. Той коментира, че вместо претърсване прокурорите в момента мълчат, а имало лесни способи за проследяване на номерата на кюлчетата и на банкнотите от чекмеджето. „Тези дни чувам Борисов как говори за 9 септември. Та той изгради тоталитарна система и всички служби са негови. Трябва цял мандат на едно редовно правителство, за да установи всички проблеми, които той е създал. Как може български премиер да спи с 2-3 милиона в спалнята? Българските граждани не са построили резиденция за водене на плеймейтки. Ако си има потребности, да си ги води вкъщи“, заяви Рашков.
Борисов продължи с онлайн включванията от партийни срещи. Той твърди, че обвиненията срещу него били, за да се заглуши темата с подслушванията, за която служебният кабинет нямал доказателства. „Аз такова разпореждане за подслушване не съм давал. Това е дълбоко погрешно“, каза той. Борисов се оплака, че служебният кабинет атакувал само ГЕРБ.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *