Протестиращи земеделци унищожават розови полета в Казанлък

Вместо розобер в землището на Община Казанлък започна унищожаване над 100 дка розови градини. Причина за протестните действия на производителите е ниската изкупна цена на розовия цвят от 1,60 лв. на килограм при направени разходи от 2,40 лв. за декар.

Друг сериозен проблем е и фактът, че розопреработвателите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 г. Като ответна реакция розопроизводителите обявиха, че няма да събират розов цвят през тази година и ще прибегнат до унищожаване на дългогодишни полета с маслодайна роза. Много от тях се оплакват, че са пред фалит, тъй като нямат възможност нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със символа на България – маслодайната „Роза дамасцена“.

„Този продукт, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Това, което направихме – решихме тази година да не влизаме в казана“, обясни пред Нова телевизия производителят Венелин Величков. Той подчерта, че няма да се организират друг вид протести, а недоволството ще бъде изразено по този символичен, но краен начин. Според хората от 4 години цената на маслодайната роза пада, а през тази година е достигнала „унищожително ниво“.

„От Института по етерично-маслени култури преди месец обявиха, че директните разходи за производството на килограм розов цвят е 2,04 лв. Сами може да направите сметката, че продажна цена от 1,60 лв. е на загуба. Не включвам непреките разходи и машините, част от които са закупени на кредити“, добави Величков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *