Радев поиска от новите министри борба с купения вот и задкулисието

Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, бе представен официално днес на „Дондуков“ 2. Държавният глава обяви, че има амбицията това да бъде правителство на демократичното единодействие.

Служебният премиер ген. Стефан Янев пък заяви, че мотото на този кабинет ще бъде прозрачност, почтеност и професионализъм.

Радев на няколко пъти подчерта, че е подбрал служебните министри, воден от идеята за експертност и надпартийност. Каза, че в кабинета влизат хора и от дясното, и от лявото политическо пространство, както и от центъра.

Поиска от правителството да обяви война на купения вот и да осигури честни избори. И доколкото е възможно, добави президентът, за да два месеца да разкрие истинската картина за управлението на страната.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни харчове, остави без подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса. Вие господа министри трябва да вземете тежкото решение за Плана за развитие и устойчивост, разработен в секретна обстановка от бившето правителство без ясни критерии и отказа да го внесе в европейските институции, каза още президентът.

Поздравявам ви за куража да поемете отговорност в тази сложна обстановка, обърна с президентът към служебния кабинет. Вярвам и в подкрепата на обществото. Управлението на страната изисква лидерство и професионализъм. Моят избор затова се падна на тези хора, коментира президентът и представи поименно всички министри заедно със служебния премиер Стефан Янев.

 Вие, министри, ще трябва да въведете ред в плана за ваксинациите, да вземете тежкото решение да развиете Плана за възстановяване, да се погрижите за българските пенсионери, бизнеса и хората, бе призивът на държавния глава.

Румен Радев подчерта на няколко пъти, че съставянето на служебния кабинет доказва, че е възможно „демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения“. Това, което за съжаление не бе постигнато в предишното НС, допълни президентът.

Престоят ни тежки месеци, категоричен бе президентът.

Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен, остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията, каза в началото на обръщението си към новите министри Румен Радев.

„От днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което надявам се да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след насрочените от избори на 11 юли, каза още той.

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, подчерта президентът. Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Залагам целия си авторитет, жизнения си опит затова, че ще работя почтено, бяха първите думи на служебния премиер Стефан Янев. Това ще очаквам и от назначените служебни министри – да работим заедно с гражданите и в полза на гражданите, допълни той. И увери, че ще даде всичко от себе си, за да подготви честни избори.

Янев обяви и мотото на този кабинет – почтеност, прозрачност и професионализъм.

След представянето на служебното правителство от президента Румен Радев ще се проведе и традиционната „Церемония по приемственост в изпълнителната власт“ в Гранитната зала на Министерския съвет, но този път без присъствие на медиите.

Как третият кабинет на Бойко Борисов ще предаде изпълнителната власт на служебното правителство с премиер Стефан Янев ще стане ясно след самата церемония, когато ще бъдат разпространени снимки и видео от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *