Бурни аплодисменти за съставите на НМА

Под продължителните и бурни аплодисменти на многобройната публика в зала „България“ бе изнесен тържественият концерт „100 години НМА“. В него, както ДУМА писа, се включиха всички представителни състави на музикалната академия. Концертът завърши с химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ в изпълнение на Смесения хор на НМА със солисти Емилия Кирчева, Тереза Бракалова, доц. д-р Николай Моцов и Пламен Кумпиков.

На празничното събитие президентът Румен Радев награди Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за значимия принос към българската музикална култура и професионалното израстване на поколения млади изпълнители и по повод 100-годишнината от нейното основаване. Министърът на културата проф. Велислав Минеков награди НМА с отличието на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Симеон Велики, златен. Най-старото висше учебно завдение за музика у нас получи още множество награди и поздравителни адреси от България и чужбина.

Концертът „100 години НМА“, който даде началото на 52-то издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици“, бе уважен от множество официални гости – висши държавници, посланици, представители на академичната и музикантската общност, научи ДУМА от Анна Андреева от 8pm pr studio.

В своето слово ректорът проф. Сава Димитров сподели с публиката: „Нашата академия е единственото висше училище за професионални музиканти в България, което включва пълния спектър на музикално-теоретичните и изпълнителски специалности. Създадена е, за да утвърди в България европейския тип професионално музикално изкуство, като продължава традицията за подготовка на специалисти по класическите музикални инструменти, във вокалното изкуство, оркестровото и хоровото дело, композицията и музикалноисторическата наука. НМА „Проф. Панчо Владигеров“ е най-авторитетно висше музикално училище не само в България, но и на Балканския полуостров.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *