Подарък от въздуха: Дрон доставя книги до дома

Дрон доставя книги до дома. В навечерието на 24-ти май Лилия Богоева получи подарък от въздуха в  пловдивското село Костиево. Идеята е на Университета по библиотекознание и информационни технологии, откъдето се надяват подобни полети да станат практика, разказа БНТ.

Така романът на Камелия Кучер “Нощ“ вече е доставен до дома на 79-годишната Лилия Богоева. Лилия обича да чете, но изпитва затруднения да посещава библиотеката сама.

“За най-българския празник да покажем синергията на образование с наука, да покажем възможностите на съвременните технологии да разпространяват знания сред населението на България”, обясни проф. Георги Димитров от факултета по Информационни технологии към УниБИТ.

COVID-19 затвори училища, културни институции. Така основният начин за нови знания се оказа интернет пространството.

“Много хора останаха по домовете си, някои в малките населени места бяха откъснати от света заради други метеорологични обстоятелства. Технологиите може да подпомогнат процесите по доставка на консумативи, храна, не само книжнина. Мислим, че може да бъдем полезни”, каза доц. Катя Рашева.

“Читателят дава заявка за доставка на книги или учебни материали, съответно от читалището могат да ги изпратят”, допълни проф. Димитров.

“Дронът е снабден със специална кутия за траспортиране. Колкото по-голямо е теглото, полетното време на дрона и разстоянието намаляват, но в случая това, което можем да направим, до 2,3,4 книги могат да се транспортират до 15 км разстояние”, обясни Атанас Лозанов, който е собственик на фирма вносител на дронове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *