Преговарят за нова лява коалиция

По решение на Националния съвет на БСП ръководството на партията води разговори с широк кръг от партии и лица от лявото политическо пространство, заяви пред ДУМА заместник-председателят на партията Атанас Зафиров. В националния предизборен щаб негов ресор са коалиционната политика и местната власт. Разговорите ще бъдат финализирани преди предстоящото във вторник заседание на НС.

„Досега се разделяхме на база на миналото. Нека в следващия парламент партиите на промяната се обединим на база бъдещето“, заяви по-рано във Враца председателят на БСП Корнелия Нинова.

Бившият народен представител от левицата Георги Кадиев потвърди, че участва в подобен диалог. За разговори, насочени към консолидация на левите и лявоцентристки патриотични организации, потвърдиха Георги Първанов и Татяна Дончева.

Зафиров отбеляза, че разговорите продължават, но ще бъдат финализирани преди предстоящото във вторник заседание на НС, на което трябва да бъдат утвърдени водачите на листи и други организационни въпроси за предстоящите парламентарни избори. В близките дни БСП ще обяви подробности около имената, с които са водени преговори, и постигнатите договорености.

„Досега се разделяхме на база на миналото. Нека в следващия парламент партиите на промяната се обединим на база бъдещето“, заяви по-рано председателят на БСП Корнелия Нинова. Във Враца тя се срещна с партийни председатели и активисти, за да обсъди предстоящия вот и резултатите от предишния. „Имаме възможност на тези избори да покажем съвсем друг резултат. Работата в 45 НС показа кой кой е. Стана ясно кой използва трибуната за личен пиар, кой излъга избирателите си и се отметна от обещанията си. Само ние бяхме последователни, принципни, стабилни в политиките и действията си. След еуфорията идва време за разума. Нека тези избори бъдат състезание на идеи за бъдещето на България“, призова тя.

Бившият народен представител от левицата Георги Кадиев потвърди, че е част от разговорите. „Лявото в България е под непрекъсната атака през последните години. Вътрешнопартийно, външнопартийно, от всички ъгли и посоки. Резултатът в последния парламент е видим: 43 леви депутати и 197 други. Време е за положителни новини. Време е да разкажем нашата приказка за бъдещето на България, и нека избирателят реши нея ли избира или друга. Потвърждавам, че водим преговори за общо участие на предстоящите избори. Не сме стигнали до край, но съм убеден, че трябва да намерим формула. Това е пътят“, написа той в социалните мрежи.

Разговорите за консолидация на левите и лявоцентристки патриотични организации бяха потвърдени и от Румен Петков от АБВ. Би било неприлично да се обявяват конкретика и детайли, преди преговорите да са достигнали положителен резултат, лаконичен бе той. Въпреки това Петков е уверен, че всички участници в разговорите желаят положителен резултат. „Активен диалог и консолидация на левите и лявоцентристки патриотични организации ще създаде у обществото убеждение, че има алтернатива и тя има средносрочен и дългосрочен порядък, изтъкна той. За обединение на левите политически формации ден по-рано заговори и бившият президент Георги Първанов, който също е част от партия АБВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *