ЧЕСТИТ 30-И РОЖДЕН ДЕН, ГРИГОР ДИМИТРОВ!

16 май е специален ден за Григор Димитров и за българския тенис – първата ракета на страната ни празнува своя 30-и рожден ден. Вече 13 години е част от Тура и продължава да постига забележителни успехи, с които радва феновете си по целия свят.

Роденият в Хасково тенисист става професионалист през 2008 г., а през 2013 г. играе първия си финал. Губи в Бризбън от Анди Мъри, но през октомври печели първата си ATP титла в Стокхолм с успех над Давид Ферер на финала.

Григор има 8 титли в кариерата си до момента, а последната от тях бе и най-големият му триумф. Той вдигна отличието на Nitto ATP Finals в Лондон през 2017 г. и затвори най-успешната си година в Тура, в която спечели първа Мастърс титла в Синсинати, триумфира още в София и Бризбън и достигна до рекордно класиране в световната ранглиста – №3.

Тогава игра и един от трите си полуфинала в турнирите от Големия шлем, но загуби епичен петсетов сблъсък срещу Рафаел Надал. Три години по-рано бе във финалната четворка на Уимбълдън, където бе надигран от Новак Джокович в четири сета.

Последният му полуфинал дойде през 2019 г. в Ню Йорк. Най-добрият ни тенисист бе влязъл в негативна серия, която го свали до №78 в света, но на US Open напомни за себе си и се класира сред последните четири след чудесна 5-сетова победа над Роджър Федерер. На мача за влизане във финала отстъпи на Даниил Медведев, но силното му представяне бе повторено и на Мастърса Париж, където на полуфиналите игра като равен с равен с Новак Джокович.  Това върна Димитров сред водещите позиции в топ 100, като към момента той се намира под №17.

През 2020 година той изведе отбора на България на ATP Cup като най-младият играещ капитан. Заедно с Кузманов, Лазаров, Андреев и Донски, Григор поднесе една от изненадите на турнира с успех над Великобритания, а съвсем малко не достигна на състава ни да излезе от тежката група, в която се намираха още Белгия и Молдова.

Започна настоящия сезон с четвъртфинал на Australian Open. В Мелбърн Димитров надигра категорично тогавашния №3 Доминик Тийм с 6-4 6-4 6-0, но бе спрян от травма и една от най-новите сензации в Тура – Аслан Карацев.

Екипът на TennisKafe.com искрено желае на Григор Димитров здраве, щастие, удовлетвореност, позитивни емоции, съхранение на оптимизма и още много на брой и важни по значимост трофеи!

TennisKafe.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *