61 години от Апокалипсиса! Чудовищно цунами прекосява Тихия океан

На 22 май, 1960 г. е регистрирано най-голямото земетресение, откакто се правят изобщо сеизмографски наблюдения.

Епицентърът на труса, с магнитуд 9,5 по скалата на Рихтер, е на около 100 метра от бреговете на Чили, в близост до град Валдивия. Въпреки рекордната сила на земетресението, по-голямата част от жертвите и разрушенията обаче са предизвикани от последвалото го цунами. Чудовищните вълни са с над 25 метра височина и нанасят поражения чак в Япония. Това са повече от 17 000 км през Тихия океан..!

Какво обаче се случва на съдбоносния ден?

Преди да дойде най-страшното, серия от ранни трусове предупреждава жителите на Чили, че предстои сериозен катаклизъм. Тези трусове далеч не са леки – един от тях е с магнитуд от 7,9 и причинява сериозни разрушения в чилийската провинция Консепсион, около едноименния град.

В 15:11 ч. местно време на 22 май основният трус отприщва силата си. Много чилийски градове стават жертва на гнева на природата. Сред тях са Пуерто Монт, голяма част от който потъва с няколко метра. Половината сгради във Валдивия са съсипани до такава степен, че вече не могат да приютят никого. Броени минути след земетресението идват и вълните, които заливат крайбрежната част с такава мощ, че унищожават цели населени места. Над 5000 чилийци намират смъртта си, сред които 5 годишно момче, убито от собствените си съселяни. Детето е принесено в жертва от жителите, които, водени от древните си традиции, решават, че по този начин ще успокоят океана. Този кървав акт обаче не постига целта си – земята и океанът не са укротени, а селото попада под вода.

Само за няколко часа цунамито достига до Хавайските острови, намиращи се на над 10 000 км разстояние. Там вълните, вече 15-метрови, причиняват щети за милиони долари и убиват 61 души. Цунамито достига и до бреговете на Япония и Филипините, високо „едва“ 5,5 метра. Въпреки това унищожава 1600 къщи в остров Хоншу и убива около 200 души. Това става около 22 часа след труса.

Цунамито разрушава всичко по пътя си
Снимка: Уикипедия

За да е серията от катаклизми пълна, два дни след земетресението избухва намиращият се в южната част на Чили вуклан Кордон Кауле. Предполага се, че избухването е провокирано именно от труса, тъй като през предходните 40 години вулканът е бил неактивен.

В резултат на бедствието над 2 милиона души остават без дом. Що се отнася до загиналите – цифрите са различни, но се предполага, че близо 7000 души са загубили живота си при земетресението и цунамито. Ранените са стотици хиляди.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *