БСП подкрепи протестите срещу закриване на съдилища

Протестите срещу съдебната реформа, предвиждаща закриването на 57 районни съдилища, ще бъдат подкрепени активно от членовете и симпатизантите на БСП. Това стана ясно на пресконференция на социалистите, на която Корнелия Нинова подчерта, че предложението е нескопосано и ненавременно, най-малкото защото изисква промени в над 20 закона. Председателят на БСП настоява закриването на районните съдилища да бъде спряно и да се изчака формирането на новия парламент. „Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика, то е политическо. А в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива“, смятат социалистите.

Темата е обсъдена и с правосъдния министър Янаки Стоилов, председателят на БСП уточни, че той няма правомощия да се намеси, тъй като решението е на ВСС, а до реализацията е необходима и намесата на Народното събрание, което трябва да коригира редица закони. В доклада, представен във Висшия съдебен съвет, се цитират промени в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния, Гражданско-процесуалния кодекс, но извън тях ще трябва да се променят над 20 закона, като се започне от Кодекса на труда и се свърши със Закона за водите.

Социалистите са провокирани от недоволството на гилдията и хората за преструктурирането. 57 районни съдилища ще бъдат закрити, като повечето от тях са в трудно достъпни райони. Нинова посочи, че предложението отчита единствено числа и статистика, без да взема предвид социално-икономически и  инфраструктурни проблеми. „Това решение в 57 общини засяга 480 хиляди българи, които живеят на територията на тези общини. На практика означава затрудняване на достъпа на тези хора до правораздаване. Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване и по този начин да ги принуждавате сами да се откажат да упражняват това свое право“, възмути се председателят на БСП. Промяната засяга не само географски труднодостъпни региони, но и изоставащи, в които живеят много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно. Нинова даде пример с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане само едно – в административния център, което ще принуди хората от малките общини да пътуват дотам. Подобна е ситуацията в Кърджали и Видин.

„Съгласни сме, че промяна трябва да се прави, и нашата политика през последните 4 години е насочена към това. Но е нужна промяна, която ще доведе до по-добро и която ще облекчи живота на хората. А точно тази не води до това, а напротив – усложнява им живота“, смята Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *