Нуждаем се от управници, които търсят справедливост за тракийците

Вицешрезидентът Илияна Йотова, която участвала втрадиционния Национален младежки събор „Илиева нива“, призовала да избираме управници, които познават тракийската орис, не са безразлични към каузата на тракийците и търсят справедливост. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Отговорните политици работят за добрите междусъседски отношения, но са достатъчно твърди, за да поставят темата за обезщетенията на тракийските бежанци, е заявила Илияна Йотова.
Съборът е в памет на избити деца на тракийски бежанци през 1913 г.

Вицепрезидентът изтъкнала, че предишното правителство е изоставило темата за справедливостта за тракийската кауза.

„Заветът на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“ е въплъщение на силния български дух. Трябва да помним миналото, но искаме да градим и бъдещето. Да предаваме паметта на поколенията, но и желанието да градят просперираща България“, заявила Илияна Йотова.

„108 години ни делят от онези ужасяващи дни, когато безмилостно беше разсечен невинен детски живот. Скланяме глава пред паметника – детска голгота на погубените мечти на 200 деца. Скланяме глава пред героизма на обикновения човек, който искаше да опази дома и семейството си, вярата, българското“, е подчертала в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкнала и приноса на Съюза на тракийските дружества в България, който въпреки трудностите толкова години пази паметта и я предава. Председателят на съюза Красимир Премянов е благодарил на президентската институция за неизменната й подкрепа за тракийската кауза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *