Законът Магнитски – по-важните въпроси и отговори

Американският закон, известен като Закона на Магнитски, се прилага срещу руските служители и военните в Мианмар, предлага се като инструмент за наказание срещу Китай и Саудитска Арабия и бе намесен и в по-ранно разследване за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. А сега вече се свързва силно и с България. Но зад всичко това има доста история.

1. Какво представлява Законът на Магнитски?

Това е закон, подписан през 2012 г. от президента Барак Обама, който разрешава някои от санкциите, наложени от САЩ върху руски компании и лица. Той е кръстен на Сергей Магнитски, руски данъчен адвокат, който, докато работеше за международната инвестиционна компания Hermitage Capital Management през 2008 г., разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти – американския финансист Уилям Браудър, понастоящем британски гражданин и активист срещу режима на Владимир Путин.

Твърди се, че става дума за кражба на данъчна отстъпка от 230 млн. долара, която Ермитаж е платил на руското правителство. След подаването на сигнал до властите адвокатът е арестуван и прекарва година в руски затвори до смъртта си през 2009 г. САЩ заявиха, че е бит до смърт. Законът на Магнитски е написан, за да накаже „лицата, отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта“ на Магнитски, като им отказва влизане в САЩ и замразява всякакви активи в САЩ

2. Как отговори Русия?

Законът вбеси хората в кръга на руския президент Владимир Путин и подтикна Русия да отмъсти, като спря повечето осиновявания на руски деца от американски семейства. На съвместна пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки преди няколко години Путин атакува директно Уилям Браудър, роденият в Америка основател на Hermitage Capital и движеща сила зад натиска за санкциите, довел до закона. Путин предположи, че Браудър и неговите партньори в отделна компания незаконно са изтеглили стотици милиони долари от Русия. Освен това той  бил насочил тези пари към кампанията на опонента на Тръмп в президентската надпревара през 2016 г. Хилари Клинтън. (По-рано обаче съд в Москва осъди Браудър, който живее във Великобритания, на девет години затвор за умишлен фалит и укриване на данъци).

Браудър нарече твърденията на Путин „толкова нелепи и неверни, че изпада в заблуждение“. Той добави: „От 2012 г. насам Путин постави за своя най-голям външнополитически приоритет отмяната на Закона на Магнитски. Но нито едно от усилията му не даде резултат“.

3. Защо законът наказва не само Русия?

Защото през 2016 г., като част от по-широк законопроект, Конгресът на САЩ прие глобална версия на Закона на Магнитски, който упълномощава президента да налага санкции на всеки, който е „виновен за извънсъдебни убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признати права на човека“.

4. Как са използвани законите?

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ изброяваше до днес 55 лица, санкционирани съгласно Закона на Магнитски, и 84 души, компании или други образувания, санкционирани съгласно Глобалния закон на Магнитски. Те включват чеченския лидер Рамзан Кадиров, съюзник на Путин, който отдавна е обвиняван в убийства и други злоупотреби; Олег Логунов, който ръководеше делото срещу Магнитски като заместник-ръководител на разследващия комитет на руското вътрешно министерство; и две части от военните на Мианмар, за злоупотреби, включително етническо прочистване на мюсюлманското население на рохингите.

Какво представлява Раздел 7031(c)?

В прессъобщението на финансовото министерство на САЩ от 2 юни 2021 г. се казва също, че освен по закона „Магнитски“ на Пеевски и Желязков са наложени санкции и по раздел 7031(c) oт разпоредбата за противодействие на клептокрацията към закона за разпределение на бюджета на външното министерство на САЩ. Този раздел вече е познат в България – именно по него през февруари 2020 г. беше санкциониран съдия Андон Миталов, пуснал в Москва обвинения в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Този раздел представлява по-мека мярка, тъй като предвидените в нея ограничения включват само забрана за влизане в САЩ на служители от публичната сфера, за които външното министерство на САЩ има информация за участие в сериозна корупция или груби нарушения на човешките права.

7031(c), за разлика от „Магнитски“, засяга и преките роднини на санкционираните. При налагането на санкции над Миталов миналата година например Херо Мустафа го определи като част от „усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави“. Включването на Пеевски и Желязков и в тази група е посочване на допълнителни основания за санкционирането им.

Кой решава за санкциите?

Санкциите по закона „Магнитски“ се издават от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, подписват се от президента на САЩ, за да влязат в сила и се прилагат от три министерства – на външните работи, на финансите и на правосъдието. Тези разпоредби засягат не само правото на санкционираните да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси и точно това прави мярката особено тежка.

Санкциите се прилагат на базата на информация, предоставена от институциите на други държави и неправителствени организации, които следят нарушаването на човешките права. Но решението за санкциите по закона „Магнитски“ не подлежи на съдебен контрол и това лишава от смисъл намерението на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски да предприеме „всички законови действия срещу този акт“.

По материали на Bloomberg 

По статията работи: Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *