Масови измами с везните на борси и тържища

Темата с измамите от търговци на пазари и борси от няколко години е проблем за всички граждани и проверките, които правим, показват тревожна картина – много от кантарите са несъответстващи. Това каза БНТ инж. Петър Горновски, председател на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Всички търговци трябва да знаят, че когато започват да работят на пазарите, трябва да имат везни с одобрен тип или с оценено съответствие за европейския пазар, като има маркировки на тези кантари, каза експертът. Всички други везни са за лична употреба, така че да не се заблуждават да ги купуват, защото ние ще ги санкционираме, предупреди той.

Глобите за физически лица са от 100 до 300 лв, а за юридически лица – от 200 до 500 лв. За нас тези санкции не влияят на промяната, смята експертът. „60% от всички установени нарушения са точно такива и затова ние сме предложили да променим тези санкции и те да са от 200 до 400 лв. за физически лица и 300-800 за еднолични търговци. Не може на един пазар везната да се крие от камарите с плодове и никой да не вижда – всичко това е приоритет на общинските пазари, на техните ръководства“, обясни председателят на държавната агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *