Москва задължава сектора на услугите да се ваксинира

Москва нареди на служителите от сектора на услугите и общините да се ваксинират срещу коронавируса на фона на ръста на случаите. Кремъл обаче продължава да отрича, че руският президент Владимир Путин е променил позицията си против задължителна ваксинация, съобщава Bloomberg.

Най-малко 60% от работниците в бизнеса, ориентиран към потребителите, и служителите в общинските администрации в града, включително здравни специалисти и учители, трябва да получат доза от една от разработените в страната ваксини до 15 юли, според заповедта на московската служба за обществено здраве, публикувана в сряда.

„Ако работите в организация, която обслужва неопределен кръг от хора, по време на епидемия това определено не е само ваш собствен бизнес“, посочва кметът на Москва Сергей Собянин в своя блог, след като обяви мярката. „Просто сме длъжни да направим всичко, за да преминем към масова ваксинация в най-кратки срокове“, допълва той.

Заповедта обхваща регион, в който живеят около 20 млн. души.

По-рано този месец Путин заяви пред инвеститорите на Международния икономически форум в Санкт Петербург, че Русия се е справила с пандемията по-добре от много други страни, както и че „няма да принуждаваме никого“ да се ваксинира.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че не се предвиждат задължителни ваксинации, съобщи в сряда държавната информационна служба РИА Новости.

Броят на случаите на Covid-19 в руската столица се увеличава този месец, тъй като силно заразният вариант Делта, установен за първи път в Индия, се разпространява. Ежедневният брой на случаите е близо до максимумите, отчетени през декември.

Собянин, който определи решението за ваксинацията като „трудно, но необходимо“, възстанови широките ограничения в столицата тази седмица, след като обяви, че градските болници преустройват хиляди легла, за да се справят с ръста на случаите.

Случаите на коронавирус се увеличават в цяла Русия, отчасти защото само около 12% от руснаците са ваксинирани на фона на обществения скептицизъм към местно разработените ваксини. Миналия месец Якутия в Далечния изток на Русия беше първият регион, който нареди на работниците да се ваксинират, а работодателите са изправени пред глоби, ако не спазят разпоредбите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *