„Откраднати“ отражения

автор:Аксиния Джурова

Заглавието на изложбата би предизвикало вероятно удивление. Не е ли по принцип овладяването на пространството основно предназначение на пластичното изкуство, като изключим справянето с материала. Всъщност – да! Но всеки постига това по свой път и в това е неговата неповторимост, неговият стил.

Следя от години изявите на Иван Янев, който работи не само в областта на скулптурата и дървопластиката, но и в живописта, и признавам, че моите предпочитания са към изявите му в областта на пластиката. Жанрът, в който той разкрива най-пълно умението си да овладее технически възможностите на метала, гранита и мрамора, да ги съчетае по един чисто негов начин, търсейки контраста между излъсканата до блясък метална повърхност с тази, оставена с матово покритие, или да разнообрази пластичния израз, умело съчетавайки различни материали.

В тези от пластиките, в които отива до огледално полиране на метала, той постига това, което наричам „овладяване на пространството“, т.е. включване на цветовете от околната среда, контрастираща с матовите повърхности, или нагънатите контури и форми на общия силует. Неговите пластики, благодарение на този похват, включват цветовете от околната среда и вдъхват особен, всеки път различен живот на творбите му в зависимост от светлината.

Показаните в изложбата в галерия „Контраст“ изящни пластики на Иван Янев разкриват ефекта на играта на светлини и сенки, на „откраднати“ отражения от околната среда, всеки път различни и в този смисъл предлагащи изненада за любителите на изкуството с различните прочити и интерпретации, които те предлагат.

 

Изложбата може да се види до 13 юни в галерия „Контраст“, ул. „Цар Самуил“ 49. Куратор е проф. Аксиния Джурова.

На снимките:

„Трептене“

 

 

 


„Риба уанда“

 


„Вълна“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *