Пиеса за пропуснатите важни неща в живота с премиера в Театъра на армията

„По-студено от тук“ от Лора Уейд в превод на Харалампи Аничкин представи премиерно Театър „Българска армия“. Постановката е на Владимир Люцканов (гост), сценография и костюми – Венелин Шурелов (гост), костюми – Елица Георгиева (гост), композитор – Милен Кукошаров (гост). Ролите изпълняват Стефка Янорова, Веселин Ранков, Гергана Данданова и Елена Нацариду (гост). Следващите представления са на 10, 18 и 29 юни.
Сюжетът ни пренася в студения дом на едно семейство, където отчуждението и пропуснатите разговори са довели до същинското премръзване. По изключително елегантен начин, през сълзи и усмивки, Лора Уейд използва темата за физическата смърт като фон, на който показва смъртта в отношенията между хората.
Проследявайки последните месеци от живота на Майра (Стефка Янорова), взаимоотношенията със съпруга ѝ Алек (Веселин Ранков) и дъщерите им, както и между самите сестри Хариет (Гергана Данданова) и Джена (Елена Нацариду), публиката заедно с героите преминава пътя на осъзнаването за ценността от споделянето и разбира, че истински могат да ни стоплят само близките хора.
„По-студено от тук“ е пиеса за пропуснатите важни неща в живота, след които идва усещането за студ. Това е трагикомедия, в която смехът и сълзите се пораждат от парадоксалното отношение на героите към смъртта, на чийто фон измръзналите им човешки взаимоотношения оживяват.
Лора Уейд е от младото поколение британски драматурзи. Родена е през 1977 г. в Бедфорд. Тя е само на 28 години, когато пиесата „По-студено от тук“ ѝ донася световна известност. С нея авторката сякаш иска да докаже, че за добрата, вълнуваща драматургия няма забранени теми. Студ и смърт тя противопоставя на любов и топлота по изключително предизвикателен, но и изящно трогателен начин.

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *