Приет е план за ползване на дивеча през 2021 година

Ловният съвет към Изпълнителната агенция по горите е приел План за ползване на дивеча през настоящия ловен сезон за държавните ловностопански райони и районите, предоставени на ловните дружини, информират от земеделското министерство.

Направен е анализ на данните за числеността на дивата свиня в национален мащаб. Вследствие на отстрела и смъртността от заболяването Африканска чума по свинете, налага необходимостта от предприемане на стратегически мерки по отношение управлението на запасите на този вид дивеч в бъдеще.

След дискусии членовете на ловния съвет са взели решение за национално съвещание, на което да обсъдят проблемите и да се разгледа състоянието и управлението на дивата свиня.

Гласувано бе решение за изменение на заповедта на министъра на земеделието, храните и горите. Седмичните ловни излети при групов лов на дива свиня се намаляват от три на два, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча.

Съветът е решил да бъдат изградени капани за благороден елен в района на Попово с цел бъдещото разселване на вида в части от страната, където е намаляла числеността му. Ще бъде сформирана работна група, която да разглежда бъдещото разселване на едрия дивеч.

 

 

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *