Рецидив

автор:Георги Георгиев

Бойко Борисов направи рецидив. За втори път той бе осъден от действащ политик за клеветнически твърдения. През януари миналата година журналистката и ляв евродепутат Елена Йончева го осъди окончателно за изказването му, че вземала пари от държавата за известните й документални филми. Вчера Мая Манолова спечели на първа инстанция срещу лидера на ГЕРБ, който я бе обвинил, че подкокоросвала ромите в София да кажат, че ГЕРБ са им плащали, за да гласуват за тях. Тук е мястото да се добави и делото от 2018 г., на което лидерът на БСП Корнелия Нинова и Бойко Борисов се съдиха взаимно за клевета, не се осъдиха, но Борисов бе осъден да плати нейните разноски по делото.

И в трите случая става дума за изказвания на Борисов в условията на предизборна кампания – парламентарния вот от 2017 г. и местния от 2019 г. Вчерашната присъда е вид предупреждение към Борисов да внимава как кълне опонентите си, но надеждата, че ще си вземе поука в тази кампания, е абсолютно призрачна.

Борисов се е доказал през годините като безпардонен в говоренето си. Този човек не се свени под път и над път да спекулира с паметта на свои и чужди покойници, когато е на зор, което е особено отвратително. Глупостите му, че държавата е цъфнала и вързала при него – „България пак се завърна като една индустриална държава – както е била преди 1945 г.“, станаха толкова много, че той реши, че хората са спрели да им обръщат внимание.

Самохвалството му растеше с годините във властта, при това го избиваше на неочаквани места – „Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене“. А когато го хванаха на тясно на последните избори, свали маската и стана агресивен: „Мили мои опоненти, какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?!“

Причината за всичко това е убедеността на Борисов, че ще му се размине, тъй както досега все му се е разминавало. Е, това време вече си отива. И идва времето за плащане на сметката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *