Театър 199 отваря врати в подземие на “Раковски”

На днешния ден, 13 юни, през 1965г. на столичната улица “Раковски” отваря врати за своите посетители сцената на Театър 199.

Наречен е така, заради 199-те места, с които разполагал тогава. Помещава се в уютно подземие в центъра на София. Има една камерна зала, която след няколко ремонта, за по-голям комфорт на посетителите, разполага със 169 зрителски места. Театърът няма собствена трупа, всички творчески екипи, включително режисьори и актьори, които поставят и играят в “199”, са гостуващи.

Месечната му програма е богата. На тази сцена са поставяли едни от най-елитните режисьори, а десетки емблематични роли са изиграли най-талантливите за своето време артисти. Репертоарната политика е насочена към представянето на българската аудитория на произведения от съвременни автори, както и създаването на спектакли с висока художествена стойност. Поставят се и произведения от най-известните европейски и световни автори. Много от спектаклите са доказани във времето – “Монолози за вагината” от Ева Енслър, “Вечерен акт” по А. П. ЧЕХОВ, “DUENDE” по Лорка, Румяна Апостолова и др. се играят 10 години.

“ШИНЕЛ” по Гогол отбелязва на сцената на театъра своята 20-годишнина, а моноспектакъла на Андрей Баташов “Секс, наркотици и рокендрол” е игран над 700 пъти. Обръща се сериозно внимание и на българската драматургия.

Днес театърът носи името на Валентин Стойчев, ръководител от 1991 до 2007 г. и считан за един от най-успешните театрални директори.

от Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *