Управата на ББР бойкотира министъра на икономиката

„Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем.“ Такъв отговор получил Кирил Петков от УС на ББР. Това бе причина за извънредния брифинг, който министърът свика.

Управителният съвет на Българската банка за развитие отказва информация за раздадените кредити на новия одитен комитет. Това е нарушение на Закона за независимия финансов одит и ще сезирам БНБ да влезе в своите правомощия, заяви министърът на икономиката Кирил Петков. Той обясни, че новоназначеният от него преди седмица одитен комитет е получил писмено известие от изпълнителните директори на банката, в което се казва: „Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем“.
Петков определи поведението на Управителния съвет на ББР като „импулсивна грешка“, макар че това е пореден път, в който ръководството на банката отказва да предостави информация за раздадените големи кредити не само на принципила си, но и на тримата членове на одитния комитет. „Ролята на този комитет е да има достъп до кредитните досиета и да следи действията на Управителния съвет, за да сме сигурни, че те са правилни, и без да нарушава закона да информира принципала. Аз не мога да ги задължа“, посочи още Петков.
В Управителния съвет на ББР влизат тримата й изпълнителни директори – Живко Тодоров, Панайот Филипов и Николай Димитров. Докато Тодоров и Филипов бяха назначени в управата на банката през април 2020 г., то Николай Димитров работи в нея от 2011 г., като преди да стане изпълнителен директор е бил шеф на дирекция „Корпоративно банкиране“. От думите на министъра стана ясно, че той не може да внесе сам за одобрение в БНБ промени в устава на банката. Това трябвало да стане от самия Управителен съвет. „Много се надявам да няма същата реакция и за устава“, каза Петков. Както е известно той предложи промяна в него, с която се забранява отпускането на кредити над 5 млн. лв.
Министърът на икономиката твърди, че действията му не са атака към сигурността на банката, че тя е свръхликвидна и стабилна. ББР е единствената банка у нас, която излиза на загуба от ковид кризата. Държавната кредитна институция е с отрицателен финансов резултат от 104,6 млн. лв. за миналата година, а през първото тримесечие на тази година продължава да е на червено с 5,6 млн. лв. През миналата година след избухването на ковид-пандемията и обявеното извънредно положение държавата увеличи капитала на ББР със 700 млн. лв. с цел подпомагане на засегнатите граждани и фирми. Към днешна дата одобрените заеми за принудените да излязат в неплатен отпуск наети служители, както и самоосигуряващи се лица, са 48 865, а отпуснатата сума е на обща стойност 230,18 млн. лв.
По обяд вчера от ББР съобщиха, че са предоставили подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. Освен това от държавната банка са направили запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

 

автор:Дума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *