ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРСКИ ИКОНОМИСТИ!

На 11 юни в България се отбелязва Празника на икономистите. Денят е обявен за професионален празник през 2005 г. с решение на Министерския съвет по повод 110 годишнината от създаването на първото българско икономическо дружество през 1895 г.

Българското икономическо дружество (БИД) е българска организация, съществувала от 1895 до 1949 година.

Дружеството е основано на 9 март 1895 година и в продължение на десетилетия е основно средище за обсъждане на въпроси от областта на икономическата наука.[1] В него членуват държавни служители, представители на академичните и деловите среди, както и много общественици и политици, а официалното му издание Списание на Българското икономическо дружество е най-авторитетният форум за икономически публикации в страната.

В началото на дейността си БИД си поставя за цел събирането на данни за състоянието на икономиката и пропагандирането на протекционизма. През този период основната членска маса на дружеството са държавните чиновници, а финансирането на списанието идва главно от абонаменти на държавни институции и полудържавни предприятия, като Земеделските каси.[2] Скритото или явно държавно субсидиране на БИД продължава и през следващите десетилетия, като за това допринася фактът, че много негови членове заемат важни постове в администрацията, Българската народна банка и други държавни предприятия. Въпреки това, БИД полага усилия за запазване на надпартийността в дейността си.[3]

От средата на 1930-те години дейността на дружеството, като повечето му членове се придържат към модерните за времето корпоративистки възгледи.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 година проправителствената политизация става още по-ясно изразена. През лятото на 1949 година председателят на Управителния съвет Иван Стефанов внася предложение за саморазпускане на дружеството, следвайки правителствената политика за неговата трансформация по съветски модел – в Икономически институт при Българската академия на науките и специализирана секция в Съюза на научните работници.[4]

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *