Да кажем “НЕ” на наркотиците

На 26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици. За първи път той се отбелязва през 1988 г. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията и наркотичните вещества.

Според европейски доклад за наркотиците за 2019 г. България е на 3-о място в Европа по разпространение на наркотици, като преди нея са Австрия и Белгия.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето. Сред тях са рискът от увреждане на жизненоважни органи и системи, свръхдоза или инцидент, заразяване и развитие на инфекции и силна физическа зависимост.

Още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката. Най-общо казано, чрез промяната на мозъчните функции след приемане на психоактивно вещество човекът очаква онези въздействия, които се усещат като удоволствено преживяване и преживяване на „възнаграждение”. Това е и основната причина поради която толкова много хора продължават употребата на психоактивни вещества.

„Дизайнерска дрога“ е термин за наркотици, които се създават така, че да се заобиколят съществуващите закони, чрез промяна на молекулярната структура на вече съществуващи дроги или в намиране на различни химични структури, които имат същите ефекти като традиционните наркотици.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите наблюдава над 800 такива психоактивни вещества, които са от различни групи:

·         Стимуланти;

·         Синтетични канабиноиди;

·         Синтетични опиоиди;

·         Синтетични бензодиазепини и др.

Стратегията при тяхното производство и разпространение е бързата им смяна, изчезват едни и се появяват други. Обичайна практика е да се поръчват и доставят по интернет. Контролът на тяхното производство и разпространение е изключително труден – много от рутинно използваните тестове не ги отчитат, а химичният им състав често е ненаказуем от закона.

Най-разпространени сред дизайнерските наркотици са амфетамините и метаамфетамините. Те са по-вредни заради цялостното им въздействие върху централната нервна система, понякога с необратими последици.

Сред ефектите, които се наблюдават след употреба на дизайнерски наркотици, са агресия, депресии, склонност към самоубийство, силна параноя.

Друг тревожен факт е, че не може да се определи кога точно техният ползвател става зависим. По този начин и профилът на зависимите се измества – те не са пристрастени към хероин и кокаин и лечението им изисква други методи.

Дизайнерската дрога пробива път сред все по-млади хора. Най-рискова група са тийнейджърите между 14 и 18 години.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *