Колекционирането на автографи като инвестиция?

Особено във времената на ниски лихвени проценти много хора търсят алтернативни възможности за инвестиции с потенциал за нарастване на стойността. Но степента, в която дадена форма на инвестиция има потенциал да увеличи стойността си, до голяма степен се влияе от двата пазарни критерия – търсене и предлагане. И така, какъв е потенциалът за увеличаване на стойността на един особен пазар – този за колекционирането на автографи?

Търсенето и предлагането регулират пазара

Обичайните икономически закони на пазара важат и за пазара на автографи – ако даден продукт е в недостиг, той увеличава стойността си. В този случай това означава: Ако даден автограф не може да бъде лесно набавен, например, защото картите с автографи са издадени само в ограничена версия или лицето зад подписа е починало, това има пряко влияние върху недостига на автографите и съотверно стойността се увеличава.

Така например могат да се съберат пет или дори шестцифрени суми в евро за възможен автограф. Например винтидж рекламна снимка на бившата английска рок група Beatles, подписана от членовете на групата Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Маккартни и Ринго Стар. Понастоящем такава може да бъде закупена за 12 000 евро от Markus Brandes Autographs. Точно като саморъчните подписи на исторически личности като Алберт Айнщайн, Чарлз Дарвин или Георг Вилхелм Фридрих Хегел, за всеки от които се иска четирицифрена сума. Колкото по-успешен е нюхът при покупката или набавянето на подобен подпис, толкова по-висока може да се окаже печалбата, реализирана от продажбата му, пише в свой анализ Finanzen.net.

Как външните обстоятелства могат да повлияят на рядкостта на даден подпис

Друг пример за казуса с търсенето и предлагането описва порталът Аutograph-Market.com, като използва за примера актьорите Том Круз и Джеймс Дийн. При това Том Круз се счита за приятелски настроен към феновете си и подписващ много автографи на премиерите на филми, поради което предложението е високо – въпреки голямото търсене. От друга страна, Джеймс Дийн почина много рано – преди няколко години. Следователно автографите ѝ са изключително редки и се предлагат рядко.

„Търсенето също е изключително голямо и в резултат на това автографите от Джеймс Дийн често постигат стойност, която е 50 до 60 пъти по-висока от тази при автографи на Том Круз“, пояснява порталът. В допълнение – колкото по-рядък е даден подпис, толкова по-малко се обезценява стойността от дефекти в качеството – като прегъване, разкъсване или обезцветяване.

Какво е важно при събирането на автографи

До каква степен си струва събирането на автографи или подписи, зависи главно от рядкостта и търсенето на съответния подпис. Според британския портал whatinvestment.co.uk обаче, точно както на капиталовите пазари, не е възможно да се правят точни и категорични изявления кога коя акция или кой автограф ще увеличи стойността си. Следователно целенасочените инвестиции в автографи, които могат да имат (голям) потенциал за повишаване на стойността, включват и съответни разходи за времето и изследванията.

По статията работи: Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *