Наводнения са съсипали над 50 хил. книги

Десетки хиляди книжни единици, сред които художествена, научна литература, регионална и национална преса, от книгохранилището на Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров” в Кърджали са сериозно увредени, заради системното му наводняване”.

Това каза директорът на библиотеката Елисавета Кехайова, цитирана от „Дарик“.

Тя уточнява, че екипът ѝ вече работи по обработката на книжните единици, но според първичния подбор едва около 15%от фонда е в състояние да бъде спасен.

“Това, разбира се, не е целият фонд на библиотеката, а само една част от всички близо 400 хил. книжни единици, но е основният, който надхвърля 50 хиляди книжни тела”, подчерта Кехайова.

Книгите, които не могат да бъдат възстановени, ще бъдат предадени на вторични суровини. Останалите ще бъдат обработени технологично, а кориците на периодичните издания – подменени.
По думите на Елисавета Кехайова, проблемът с книгохранилището е от години, но за основен ремонт е необходима значителна сума, непосилна за културната институция.

Същевременно РБ “Н.Й.Вапцаров” – Кърджали предстои да прибави към фонда си над 350 нови заглавия от различни автори. Те ще бъдат закупени със средства от спечелен пред Министерството на културата проект.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *