Петя Цонева спечели Славейковата награда

Поетесата Петя Цонева е отличена със Славейковата награда в анонимния литературен конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови, съобщи БТА. Цонева получава отличието в обявения от община Трявна конкурс за стихотворението си „Тишина“. Конкурсът е традиционен, организиран е в рамките на Славейковите празници, които се откриват на 10 юни и са под патронажа на президента Румен Радев. Тази година, наред със Славейковата награда, са присъдени една втора и две трети награди. Те ще бъдат връчени на официална церемония на 12 юни от 17 ч. на пл. „Капитан Дядо Никола“.
Журито, присъдило наградите, е с председател проф. Николай Димитров – ръководител на катедра „Българска литература“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и членове проф. д-р Страшимир Цанов от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, д-р Венелин Бараков – преподавател, Марина Гашпарова – управител на в. „Тревненска седмица“, и Веселин Зидаров – писател.
Втора награда за стихотворението „Мама копае залеза“ получава Асан Хаджипехливанов от Плевен, а с трети награди са отличени Нели Добринова и Ана Цанкова от София. След гласуване на сайта на общината приза на публиката е спечелила Николинка Чобанова от с. Козарско, община Брацигово, за стихотворението си „Думите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *