Радев за видеото с Пламен Узунов: Не коментирам ченгеджийски похвати

Президентът Румен Радев определи случая със съветника му Пламен Узунов като „ченгеджийски похват“. След срещата на върха на НАТО в Брюксел държавният глава бе помолен да коментира записа, в който Узунов прибира плик с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков.

„Чух всякакви интерпретации. Явно фантазиите на бившия премиер извират от опита му с пълнене на шкафчета с евро и злато. Случаят не е такъв. Имам надежда, че България рано или късно ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Не е укоримо човек да се среща с бивш представител на митниците, който 20 г. не е в тази система. Укоримо е, когато министър председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото някъде бил обещал. Визирам “Ало, Ваньо”. Няма да коментирам ченгеджийски похвати“, бяха думите на Радев.

„Това е поредната интрига. Вече 5 години и аз, и моите съветници, и моето семейство сме подложени на непрекъснати атаки и инсинуации. Поръчителят е един, но не искам да го споменавам с коментари. Не искам да ги легитимирам тези спекулации, внушения. Целта им е една“, каза още държавният глава.

По отношение на темите, дебатирани на срещата на върха в НАТО, Радев заяви, че Китай се разисква не като непосредствена заплаха, а като предизвикателство за бъдещето.

„Знаете огромният ръст на икономиката в Китай, мощта на тази държава, която вече заделя втория по големина военен бюджет, разработва високотехнологични оръжия. Но в същото време нека не забравяме, че Китай е огромен търговско-икономически партньор на всички страни от НАТО, на Европейския съюз и нашите икономики са изключително свързани“, коментира Радев, цитиран от БНР.

Да не забравяме, че това е огромен икономически партньори и икономиките ни са силно свързани“, каза президентът и подчерта, че по отношение на Русия няма промяна в позицията на НАТО от 2014 година, но има такава в мотивацията на американския президент Байдън преди срещата му с руския държавен глава Владимир Путин, а тя е за търсене на всички възможни начини за намаляване на напрежението.

„Има промяна от днес и това е решимостта от стана на президента на САЩ Джо Байдън, който е мотивиран за срещата с президента на Русия Владимир Путин в сряда да се търсят общи сфери за сътрудничество, да се търсят всички възможни начини за намаляване на напрежението“.

Държавният глава каза още, че предложенията му Алианса да не се развива като пазар, а като съюз на страни, които заедно развиват нови технологии, са намерили място в новата концепция на НАТО и изрази задоволство от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *