Тайната на мустаците на Салвадор Дали

Безспорно Салвадор Дали, считан за един от най-големите представители на сюрреализма, е един от най-признатите художници на 20 век. Неговата специална техника, отразена в необичайни му картини, скулптури, бижута, филми и в неговото интерактивно изкуство в натура, довежда до ново поколение имагинерен изказ, се казва на уебсайта на музея Дали в Санкт Петербург, Флорида.

Но не само изкуството на Дали е ексцентрично. Личният му живот е пълен с характеристики, които го правят наистина необичаен човек.

През 1934 г. той се жени за Елена Ивановна Диаконова, или Гала, както била известна. Те нямат деца и двойката живее в открит брак. Те редовно организират оргии в дома си, въпреки че се казва, че Дали само е гледал, а не участвал.

Тези особености се наблюдават и във външния му вид. Защото как да говорим за Дали, без да споменем прочутите му мустаци? Той дори издава книга с абсурден хумор с приятеля си фотограф Филип Халсман под името „Мустаците на Дали“.

В анкета от 2010 г. мустаците на Салвадор Дали са избрани за най-известните за всички времена.

Но как Дали създава и поддържа тънките си заострени мустаци? Един ден той разказва на Би Би Си своята тайна:

„Мустаците ми са много весели“

Преди 66 години, на 4 май 1955 г., Салвадор Дали е интервюиран от водещия на Би Би Си Малкълм Мугеридж.

Разговорът е на английски език, който далеч не е лесен за художника, който говори каталунски, испански и френски.

„Моят английски е много, много проблематичен. Но това не е важно, защото ако някой успее да разбере малка част от моите идеи, това е абсолютно достатъчно, защото „далинианските идеи“ имат огромна покълваща сила“, каза той на своя странен английски със силно подчертано „р“.

Водещият започва интервюто направо: „Как успявате да създадете толкова прекрасни мустаци?“

Дали започва с отговор, че в началото е използвал естествен продукт: сок от фурми. „В края на храненето не бършех пръстите си и слагах малко на мустаците си и те оставаха така стегнати през целия следобед. Беше много ефективно“, обяснява той.

С течение на годините, показвайки мустаците си и превръщайки ги в част от своята идентичност, маслото от фурми спря да бъде практично.

Дали обясни, че по-късно започва да използва индустриален продукт, за да поддържа силата на личната си марка. Това е восък или мехлем от унгарски произход.

Френският писател „Марсел Пруст използва същия продукт. Той използва восък за да внуши друго настроение, по-депресиращо и меланхолично“, казва Дали.

„Напротив, моите мустаци са много весели, много заострени, много агресивни“, казва той.

Художникът обяснява още, че през нощта си е почиствал мустаците и те се връщали в естественото си положение с много по-мека текстура.

И отново сутринта отнема само няколко минути, за да ги върне към живот.

„Само от три минути имам нужда, за да си оправя мустаците“, уточнява той. „И всеки ден става все по-практично за моето вдъхновение“.

Салвадор Дали умира от сърдечна недостатъчност през 1989 г. на 84-годишна възраст във Фигерес, Испания – града, в който е роден.

Тялото му е погребано в криптата на музея Дали в каталунския град.

През 2017 г. тялото му беше ексхумирано за ДНК проби за дело за бащинство, което в крайна сметка се оказа непотвърдено.

Той толкова добре се грижил за мустаците в живота, че 28 години след смъртта му, когато ексхумират тялото, мустаците все още са непокътнати.

„Беше като чудо … мустаците му отбелязаха точно 10:10, а косата му беше непокътната“, каза Нарцис Бардалет, който отговаряше за балсамирането на тялото на Дали.

Дали очевидно е необикновен човек както в живота, така и след смъртта му. И мустаците му са отражение на това.

„Всяка сутрин, когато ставам, отново изпитвам върховно удоволствие – това да бъда Салвадор Дали“, казва художникът, според уебсайта на музея, пише БГНЕС.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *