130 години БСП – 130 депутата в бъдещия парламент

автор:Деси Велева

С пожелание представителството на БСП в бъдещия парламент да догони по брой годините от създаването на организираното социалистическо движение започна честването на 165-годишнината от рождението на Димитър Благоев-Дядото. През 2021-ва се отбелязват 130 години от създаването на социалистическата партия и 100 години от появата на БСП в Банкя – домакин на честването на Дядото в къщата му в градчето. Този път събитието премина по по-нетрадиционен начин, съчетано от призиви за силни резултати на предстоящите избори и представяне на листата на 25 МИР. Сенчестият двор на къщата на Благоев за пореден път събра последователи на делото и идеите му, политици, общественици, кандидати за народни представители.

В своето послание към присъстващите лидерът на БСП Корнелия Нинова определи годината като знаменателна и донесла много промени в обществено-политическия живот. В поздравителния си адрес тя припомни, че настъпва краят на управлението на ГЕРБ, довело България до нова национална катастрофа. „В началото сме на повратен момент в новата ни история. Кълновете на промяната избуяват и е наш дълг да направим всичко по силите си тя да стане факт“, пише в обръщението на Нинова, която по същото време откриваше предизборната кампания във Варна. Тя напомни и за трудностите, през които е минал самият Благоев. „Настъпи нашият ред днес открито и ясно да заявим, че няма да отстъпим от идеите си“, завършва в поздравлението си лидерката на БСП.

Новите членове на БСП получиха електронни партийни карти

По традиция слово произнесе и председателят на БСП в София Калоян Паргов, който припомни как е сложено началото на лявата идея и каузите, които тя защитава. Той бе категоричен, че животът и сътвореното от Дядото – безкомпромисна и последователна личност, са пример за подражание и вдъхновение на всички. Паргов говори и за ролята на Благоев в националното и международното развитие на социализма като теория и практика. Паргов призова всички да се борим за демокрация, социална справедливост, преодоляване на неравенствата и справяне с бедността. „Невярно и нечестно е някой, който е яхнал вълната на популизма, да ни дава оценки за стореното досега“, коментира още Калоян Паргов. В словото си той напомни, че много политически формации, които са побеждавали на избори БСП, сега почти не съществуват, като даде за пример НДСВ и СДС. Лидерът на столичните социалисти призова да си спомним думите на Благоев, че силата на партията не зависи от нейното количество, а от съзнателността на членовете и готовността им да работят съгласно общите решения. „Не е важно колко сме, а какво носим в сърцата си. Нека да докажем, че нашите идеи, принципи и политики са най-подходящите и отговарят на световните процеси и съвременните очаквания“, призова още Паргов.

Той раздаде електронни членски карти на няколко новоприети социалисти. „Радостен съм, че ставам част от най-старата партия. Кръвта ни е червена, за нас е естествено да сме социалисти“, заяви Антонио Тодоров, след получаването на партийната си книжка.

След представянето на листата на 25 МИР, водена от Корнелния Нинова и запълнена от млади хора и експерти в различни сфери, социалистите се отправиха към центъра на Банкя, за да се срещнат с жителите на градчето.

 

Снимки Михаела Катеринска

Станислав Младенов:

Партията е гладна за работа, жадна за победа

 

Партията е жива. Тя е гладна за работа и жадна на победа. Предстоят ни поредните тежки избори и в контекста им е редно да се замислим и върху идеологията и устоите на социализма. След 45 години управление ние успяхме да постигнем успехи по отношение на класовата борба. Към днешна дата, след като имаме настъпление на капитализма, виждаме, че в България борбата продължава. Време е да продължим да следваме заветите на Благоев и на 11 юли да се поздравим със заслужена победа. Едно от новите измерения на социализма е противопоставянето на стремежа на държавната администрация да налива евтин финансов ресурс в банковия сектор, който е основен стълб на капитализма към днешна дата.

Тони Попов:

Не съм за всеки

 

Това, което се опитвам да бъда в тази кампания, е да съм по-различен от общоприетото мнение за БСП като консервативна партия. Много хора ни смятат за такава, въпреки че се опитваме да отворим ветрилото. Обаче само го говорим, рядко го правим. Моята кампания е изцяло насочена към външни гласове, към млади хора. Гоня една провокация. Един от моите слогани е „Аз не съм за всеки“. Няма как да защитаваш интересите на всеки, политиците са различни. Имаме нужда от емоция в кампанията, от сърце. Когато се срещаме с хората и говорим шаблонно, не ги докосваме истински. Те искат да видят харизматични хора, които могат да бъдат лидери и да ги поведат във всяка ситуация.

Голяма част от хората у нас са ляво мислещи и имаме проблем, че не ни припознават. Което означава, че допускаме грешки по отношение на посланията си. В същото време имаме уникална платформа и програма. Въпросът е в това, че хората се измориха да слушат. Те искат да видят и някакви реални действия и онези, които могат да ги реализират. Смятам, че имаме достойни личности във всички наши листи в София. Избирателят трябва да ни даде само по-широко присъствие и да се поздравим с доста по-добър резултат.

Марина Богданова:

Политиката е екипна игра, трябва да сме единни

 

Искам да защитавам интересите на младите хора в България. Крайно време е да спрем напускането на младежите на страната ни. Те трябва да са тук, да работят, да се гордеят, че са родени в България и да имат възможности за реализация. Недопустимо е млади хората да си тръгват, защото не могат да намерят работа и нямат добри условия на труд.

Всички в листите на БСП са експерти, но политиката е екипна игра и никой не може да прави политика сам. Затова призовавам да сме единни и силни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *