БСП сезира ЦИК за нарушенията на Борисов

Бойко Борисов въвлича деца и ученици в предизборната си кампания, което е нарушение на законите за закрила на детето, за политическите партии и на Изборния кодекс, алармират водачът на листата на „БСП за България“ в Пловдив област Манол Генов и кандитатът за депутат Енко Найденов. „Какво ли не видяхме, на какви ли фантасмагории не се наслушахме от бившите управляващи. Безброй са примерите, които сътвориха в жалкия си опит да се задържат на повърхността преди изборния ден. Но да се нахлува в училищна територия, да се притискат учители и да се принуждават деца и ученици да се снимат с Бойко Борисов е недопустимо“, възмущава се Генов.

Повод за недоволството на социалистите е предизборна среща на експремиера и на водача на листата в 17 МИР Дани Каназирева на 5 юли, проведена в училището на село Тополово. На нея деца и ученици са принудително гушкани, за да бъдат фон на снимките на Борисов в училищния физкултурен салон. От кадри в социалните мрежи става ясно, че на мероприятието са присъствали и служебни лица, които са на държавна работа, като началникът на ВиК в район Асеновград. Срещата се е провела в работно време, когато служителите са длъжни да са на работните си места, а не в училище за партийна пропаганда, коментира Генов.

БСП в Пловдив област вече е сезирала ЦИК и РИК на 16 и на 17 многомандатни избирателни райони. Сигнал е изпратен и до Регионалното управление на образованието в Пловдив, както и до Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

В жалбите БСП настоява институциите да извършат експедитивни действия и нарушителите да получат адекватни санкции преди изборите на 11 юли. Навременно извършени проверки и огласяването на резултатите пред обществеността ще бъдат хапчето, от което самозабравилият се Бойко Борисов и компания ще разберат, че вече не живеят в Бойколандия и има закони, които респектират и санкционират, когато се правиш, че си над тях, категоричен е Манол Генов.

Лидерът на ГЕРБ няма да бъде наказан, защото законът казвал, че децата не трябва да бъдат въвличани в политически дейности, но в него не са предвидени санкции при нарушения, става ясно от отговора на ДАЗД. От агенцията обясняват, че са получили 14 сигнала за участие на малчугани в предизборна агитация на партия. Името й не се цитира, но от обяснението се вижда, че това е ГЕРБ. Данните сочат конкретни населени места, в които деца са облечени с тениски с лика на политически лидер и са снимани с тях, уточняват от ДАЗД. Оттам са изискали от партията тази практика да бъде преустановена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *