Заплаха за народа на ненците и за северните елени

Вижте този впечатляващ кадър на северни елени, заснет с дрон. Но климатичните промени заплашват този хабитат в ледената северна част на Русия: както за животните, така и за хората, разказват в ново видео на канала Going wild във Vbox.

Топенето на вечната замръзналост носи опасност за северните елени.
Това може да изглежда като армия от мравки, но всъщност са северни елени.

Номадският народ Ненци се грижи за животните.

Те често са на път, за да намират храна за техните опитомени северни елени. Но изменението на климата прави леда по-тънък всяка година, правейки маршрутите на този народ по-опасни.

За много от семействата няма изход.

За тях няма възможност да се преместят. Ситуацията е застрашаваща за целия им начин на живот“, казва антропологът Александър Волковицки.

Хиляди километри на изток по река Оленьок биолозите търсят диви северни елени.

Броят на северните елени в дивата природа намалява:

месото от северни елени е деликатес. И дивите местности постепенно изчезват заради благоустрояването. Биолозите искат да проследят животните, като им прикачат предавател.

„Устройствата са адаптирани към условията в Якутия. Те са водоустойчиви и могат да издържат на температури до минус 50 градуса по Целзий“, казва биологът Егор Кирилин.

Учените се надяват, че техните изследвания ще им помогнат

по-добре да разберат моделите на миграция на северните елени. Междувременно ненците и техните северни елени продължават по несигурен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *