КЕВР ни удари с по-високи от очакваните цени

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие окончателно новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата година и на природния газ за юли. Определеното финално поскъпване е доста над предварително коментираните цени.

Средното повишение на тока за страната е 4,40%, като най-голямо е за клиентите на ЧЕЗ – 5,57%, следвано от потребителите на ЕВН – ръст от 3,74%, и на абонатите на „Енерго-Про“, чиито сметки ще се повишат най-малко – с 3,51 на сто.

Топлинната енергия поскъпва средно с 16,23%, като най-голямото повишение е във Велико Търново с над 23%, следват Бургас и Плевен – с над 20 на сто, и София, където сметките ще нараснат почти с една пета. Само в дружествата в Сливен и Габрово повишението ще е под 10 на сто. Произвежданият от топлофикациите ток поскъпва средно с близо 37 на сто, като най-голямо е повишението за столичното дружество – с близо 70 процента. Това също дава своето отражение върху цените на електроснабдителните дружества.

Природният газ през настоящия месец ще струва с около 10 на сто повече. Неговата цена ще е 49,94 лв./МВтч без данъци и такси при досегашна стойност от 45,27 лв. Основните причини за нарастването на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии, посочват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сутринта граждани се събраха на протест срещу увеличението на цените на парното, тока и природния газ пред сградата на КЕВР. „БСП разполага с достатъчно авторитетни експерти в енергетиката, които ще поставят въпроса за цените на комуналните услуги в следващото Народно събрание. Ще настояваме КЕВР да защитава интереса на гражданите при преговорите с оператори като „Булгаргаз“, „Топлофикация“, „Софийска вода“ и „ЧЕЗ“. Не бива датата 1 юли да я превръщаме в национален ден за протест срещу увеличението на цените на комуналните услуги в България“. Това заяви на протеста лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Въпреки гражданското недоволство регулаторната комисия одобри поскъпването и то с по-високи от очакваните проценти.

Още преди окончателното решение на КЕВР трите енергодружества – ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, съобщиха, че започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени. Абонатите обаче сами може да проверят данните на електромерите си и да ги подадат на електрокомпаниите.

От ЕВН обявиха, че има възможност клиенти, които желаят, да направят самоотчет на своите електромери – да свалят показанията от електромера, да ги запишат и да ги подадат на съответното дружество. Дружествата ще изчислят цените, те ще бъдат коректно отразени и в следващата фактура ще бъдат видни двете цени. За да могат да осигурят бързото отчитане на електромерите, ЧЕЗ са ангажирали допълнително над 500 служители, които ще работят с удължено време. Поради физическата невъзможност обаче всички електромери да бъдат отчетени в един и същ ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени, т.е. 1 юли. Клиентите на ЧЕЗ могат и сами да отчетат показанията на електромерите си и да подадат данните си до 4 юли. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

От Енерго-Про уточняват, че данните от показанията могат да се подават до днес, 2 юли, включително на денонощната телефонна линия на дружеството, на електронна поща или в център за обслужване на компанията. Тя ще изчисли потреблението по регламентирана методика, а платежните документи ще съдържат два подпериода – по старите цени до 30 юни и по новите от 1 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *