Кой е Николай Василев?

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов направи едно от малкото си публични изявления в последните месеци и чрез обръщение във Facebook съобщи намеренията на партията след изборите за 46-то Народно събрание. Тъй като „партиите на протеста“ нямат мнозинство, а ИТН не иска да се ангажира с „партиите на статуквото“ – ГЕРБ, БСП или ДПС, Трифонов е категоричен, че ще опита да прокара кабинет на малцинството.

Той изчете списък с имена на министри – експерти в своята област, завършили престижни университети и владеещи езици. Начело на този кабинет ще бъде Николай Василев.

При 99% обработени протоколи ИТН води с минимална разлика пред ГЕРБ, като печели 645,1 хил. гласа (23,9%). Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила окончателните резултати от изборите, тоест още не е ясно кой ще получи пръв мандат за съставяне на правителство.

Кой обаче е Николай Василев?

Управляващият партньор на „Експат Капитал“ в последните години е далеч от политиката, но последователно заемаше позициите на вицепремиер и министър на икономиката (2001 – 2003 г.), вицепремиер и министър на транспорта (2003 – 2005 г.) в кабинета на Симеон Сакскобурготски и Национално движение за стабилност и възход (НДСВ), както и министър на държавната администрация и административната реформа (2005 – 2009 г.) в кабинета на Тройната коалиция (НДСВ, БСП и ДПС) с премиер Сергей Станишев.

Преди да влезе в политиката, роденият през 1969 г. Василев е бил инвестиционен банкер в Лондон.

Сред големите сделки, за които работи като част от управлението на страната, е приватизацията на БТК през 2004 г., когато „Вива Венчърс“ купи 65% от капитала на компанията за 280 млн. евро, както и подготовката за приватизация на няколко големи компании, сред които и „Булгартабак“.

Реално правителството на НДСВ дава техния старт с промени в Закона за приватизацията през 2003 г. От стенограмите на Народното събрание е видно, че пред депутатите тогава вицепримиерът Николай Василев заявява, че с направените предложения изпълнителната власт поема отговорността за приватизацията в страната.

През 2007 г. „Вива Венчърс“ продаде БТК на застрахователното дружество AIG за малко над 2,1 млрд. лева (1,08 млрд. евро).

Николай Василев осигури и покупката на 50 мотриси „Сименс“ от БДЖ, които по-късно жп компанията трябваше да върне, защото не можеше да изплаща заема за финансиране на договора за покупката им – 190 млн. евро. Средствата бяха обезпечени със самите мотриси към инвестиционната банка KFW.

В проектите на Николай Василев като министър на администрацията е компютризацията на учебни заведения в страната, както и реализацията на проекта работа „на едно гише“ за държавната администрация. Закупуване на лаптопи за учебните заведения днес е сред основните приоритети за ИТН, ако получат мандат от депутатите да управляват.

От коментари след изборите през април 2021 г. става ясна и позицията на Василев по други приоритети на партията – подкрепя влизането на страната в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За целта ще е нужна строга бюджетна дисциплина, коментира още той.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *