Коя е Ива Митева..

Родена е на 25 октомври 1972 г. в Разград.

Нейни родители са дългогодишната преподавателка по български език и литература в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Пенка Митева и наскоро починалият инженер Митко Митев – бивш преподавател в Техникума по механотехника „Ш.Петьофи“ и съсобственик на Ремонтно-механичния цех, обслужващ „Каолин“ – Сеново.

През 1996 г. завършва в Софийския университет. Отчислена е с право на защита, като докторант по докторска програма „Конституционно право на Република България“ в Институт за държавата и правото при БАН.

От 1998 г. работи в Министерството на правосъдието, а от 2000 г. в Народното събрание – от държавен експерт до директор дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“.[2] Член на експертните екипи за подготовка на предложения и обсъждане на промени в Конституцията на Република България.

От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони, като е член на експертните екипи за изработване на проект на Изборен кодекс и за приемане на нов Изборен кодекс.

В периода 2017 – 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и Софийския университет. Хоноруван преподавател в Нов български университет, департамент „Право“ – курс „Практическо нормотворчество“. Владее английски език.[2]

Била е директор на Дирекцията по правни въпроси в парламента.

Омъжена е и има едно дете – дъщеря ѝ Мила.

На изборите през 2021 г. Ива Митева е избрана за депутат от 23 МИР София, където е втора след проф. Андрей Чорбанов в листата на „Има такъв народ“.[3]

В първия работен ден на 45-ото народно събрание е избрана за председател. Нейни заместници са Цвета Караянчева от ГЕРБСДСКристиан Вигенин от БСПВиктория Василева от „Има такъв народ“, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ и Атанас Атанасов (Демократична България).

На 16 април 2021 г., под нейно председателстване, народното събрание гласува оставката на премиера Бойко Борисов и кабинета му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *