Най-важна задача е съставянето на редовен кабинет

България не може да си позволи да пилее повече историческо време, трябва да имаме кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа. Това заяви президентът Румен Радев преди откриването на първото заседание на парламента. Държавният глава пожела успех на народните представители и посочи, че посланията му към тях при откриването на предишния парламент преди три месеца са актуални и днес. Той увери, че веднага ще задвижи конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат. Днес е денят на надеждата, каза Радев преди откриването на НС.
„Голямата задача пред нашите народни избраници е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото, реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт, но най-важната непосредствена задача е съставянето на редовен кабинет. Служебното правителство започна важни промени в нашето общество, в държавата, и се надявам излъченият редовен кабинет от НС да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната“, заяви държавният глава.
В отговор на въпрос за последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки на ЕС Радев посочи, че тревожните констатации и у нас, и от чужбина, за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията, медийната среда трябва най-сетне да доведат до реални промени. Очакваме прокуратурата да започне да решава реалните проблеми на хората, а не да борави със свободни съчинения, добави той по повод оправданията на държавното обвинение за нахлуването в президентството миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *