Никой не подкрепя кабинета на Трифонов

БСП няма да подкрепи правителството и мерките за действия, предложени от Слави Трифонов, обяви Корнелия Нинова след заседание на ИБ на партията. Социалистите имат 4 цели, които не намират отговор в плана на ИТН. БСП иска промяна в модела на управление на паралелната държава и задкулисието, както и да се върне държавността там, където ѝ е мястото – в българските институции. Важно е социалната политика и проблемите на хората да бъдат решавани през политически решения в парламента, както и да се гарантира сигурност и стабилност на България. „С предложението на г-н Трифонов нищо от тези наши четири цели не се изпълнява. Употреби се справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически инженеринг“, обобщи председателят на БСП. Според Нинова моделът не се променя, а се задълбочава. „Г-н Трифонов налага тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог, вместо от джипката – от фейсбук. Не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен модел с друг“, заяви тя.

Нинова съжали, че ИТН не продължава започнатото от служебния кабинет и смята да приватизира ББР, вместо да я преструктурира, за да помогне на малкия и среден бизнес. „Сигурно вече има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на автомагистрали означава защита на частни интереси и от хората да се събират още и още пари“, продължи тя. БСП не вижда и така чаканата промяна в съдебната система, макар да подкрепя закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Нищо няма за борба срещу монополисти, а и в крайна сметка стари лица, управлявали през прехода, се предлагат да правят новия модел, добави Нинова. Проблем е липсата на социална политика предвид нарастването на неравенствата и бедността и покачаването на цените. „За преизчисляване на пенсии, за увеличение на заплатите на работещите бедни, за помощ на изнемогващи млади семейства – нищо. Никаква промяна в модела на здравеопазване, в модела на образование“, обобщи тя. Отбелязана бе и липсата на позиция по международни въпроси като бъдещето в ЕС, отношенията с Русия, Истанбулска конвенция т.н. Нинова бе категорична, че предложенията на Трифонов не са управленска програма, а план с частични мерки.

На 25 юли НС на БСП ще се събере да обсъди резултатите от изборите. Тема на дебат ще бъдат и действията ѝ, ако президентът ѝ връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Нинова увери, че ако се стигне дотам, всички преговори и разговори ще бъдат представени публично. „На трети избори да се ходи сега би било огромно изпитание за българската държава и за гражданите, предвид това, което ни очаква наесен. Ние искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и стабилност за България“, обясни председателят на БСП.

Бойко Борисов смята, че ИТН е трябвало да издигнат Симеон Сакскобургготски за премиер. Въпреки съветите на юристите, ГЕРБ нямало да искат касиране на вота, защото нови избори и нов хаос народът нямало да издържи. Затова им казвам – направете коалиция, разпореди Борисов.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Това е решението на коалиционния съвет“, обяви адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“. Идеята за кабинет оставя съмнения за задкулисие, свързано със Сарая, очевидно Слави Трифонов не разчита на нашата подкрепа, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *