Няколко причини защо Wi-Fi връзката е бавна

Имате проблеми с интернет връзката и Wi-Fi мрежата у дома или в офиса? Често причината не е в самия интернет доставчик, а може да е комбинация от други фактори, отбелязва онлайн изданието MakeUseOf. Ето някои от тях и какво може да се направи.

Лошата позиция на рутера често е сред основните проблеми. В зависимост от пространството и модела на устройството, то може да не е достатъчно мощно, за да осигури стабилен сигнал навсякъде. Също така, през колкото повече стени трябва да мине сигналът, толкова повече той ще отслабва.

Затова е препоръчително рутерът да е разположен на възможно най-централно място, за да разпръсква сигнала равномерно или пък да е най-близо до помещенията, в които има най-голямо потребление. Иконата за WiFi връзката, която телефонът показва, е най-добрият индикатор дали сигналът е достатъчно силен или не.

Друг проблем може да е претоварена Wi-Fi мрежа. Ако има много устройства, които са свързани едновременно с рутера и/или няколко от тях използват активно интернет връзката едновременно, това неизбежно ще доведе до забавяне на скоростта на всички. Единственото решение на подобен проблем е или преминаване към абонамент с по-високи скорости, или постигане на съгласие между потребителите кой и кога да използва мрежата повече.

Проблем могат да са и рутерите на съседите. Някой от тях може да е настроен на същия WiFi канал и така двете устройства може да си пречат. Някои модели рутери позволяват автоматичен избор на канала според това колко натоварен е той. При други той трябва да се зададе ръчно от настройките, като експериментирането с различни канали и качеството на връзката ще покаже кой е подходящ.Други безжични устройства също могат да пречат. По-старите рутери работят само или стандартно на 2.4GHz. Това е честота, която се използва и от безжични клавиатури, мишки и други подобни устройства. Ако са близо до рутера, сигналите им може да си пречат и нито едно устройство да не работи според очакванията. Превключването на 5GHz може да реши този проблем, стига и устройствата, които ще се свързват с рутера, да поддържат 5GHz Wi-Fi.Друга причина може да е бавно или претоварено устройство, от което се свързвате с WiFi мрежата. Ако има много приложения, които работят параллено, това може да претовари както хардуера, така и връзката на устройството. И в двата варианта резултатът ще е бавен интернет. Решението е изключване на част от приложенията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *