Няколко сценария какво може да доведе до края на хората

Филмите за апокалипсис, който удря човечеството са едни от най-завладяващите и любими на голяма част от киноманите. Обикновено тези филми разказват историята на катастрофа – може би удар на астероид или ядрена война – която причинява смъртта на човечеството и след това проследява предизвикателствата, пред които са изправени шепа оцелели хора, които се опитват да спасят своя вид от изчезване.

Тези филми завладяват човешкото въображение. Но какво, ако изчезването на хората не е просто кино измислица, а всъщност задаваща се реалност? Това може да изглежда като сензационен въпрос, но всъщност десетки учени по света прекарват дните си, разглеждайки тази възможност и начините, по които можем да я избегнем.

Доклад чертае катастрофален сценарий за хората

Задачата им не е никак лесна. Съществуват много теории за това какво в крайна сметка ще причини изчезването на хората – всичко от извънземни нашествия до удари на астероиди.

Но сред разследващите този въпрос има общо мнение, че някои рискове за края на човешки род са по-правдоподобни от други. Учените ги наричат „екзистенциални рискове“. Вижте кои са тези най-вероятни причини за изчезването на хората:

Ядрена война

Източник: iStockPhotos/Guliver

Историята и популярната култура са заложили в съзнанието ядрената война като един от най-големите потенциални рискове за оцеляването на човечеството. Нашата уязвимост към тази заплаха нараства, тъй като редица страни продължават да произвеждат обогатен уран, а напрежението между някои ядрени сили нараства.

Колко ядрени бомби са необходими за апокалипсис

Няма налични категорични оценки каква част от населението на Земята би изтребила една ядрена война. Но се очаква последиците от мащабна ядрена зима – периодът на смразяващи температури и ограничено производство на храни, която ще последва една такава война и която ще бъде причинена от ядрена мъгла, блокираща слънчевата светлина – да бъдат дълбоки. Все пак едва ли това ще изтреби абсолютно цялото човечество.

Пандемии и биологични оръжия

Източник: iStockPhotos/Guliver

Злоупотребата с биотехнологии е друг екзистенциален риск, който държи изследователите будни през нощта. Това е технология, която използва биологията, за да произвежда нови продукти. Например злоупотребата с биотехнологии за проектиране на смъртоносни, бързо разпространяващи се патогени.

Атаките с биооръжие – трудни, но реални

Проблемите с биосигурността, пред които е изправено човечеството, са нови инфекциозни заболявания, пандемии и биологични оръжия. Патогенът, който е специално проектиран да бъде възможно най-заразен и смъртоносен, може да бъде много по-вреден от естествения патоген, като потенциално може да изтреби големи части от населението на Земята за ограничен период от време.

Климатичните промени

Източник: iStockPhotos/Guliver

Климатичните промени са явление, което вече води до упадък и изчезване на много видове по цялата планета. Явленията съпътстващи климатичните промени – несигурност в производството на храни, недостиг на вода и екстремни климатични прояви – ще създават все по-голяма заплаха за оцеляването на хората в регионален мащаб.

Климатичният апокалипсис вече се случва

Но може да застраши хората и в глобален мащаб. Представете си: недостигът на храна или вода засилва международното напрежение и предизвиква ядрени войни с потенциално огромни човешки жертви. Този начин на мислене за изчезване подчертава взаимосвързаността на екзистенциалните рискове.

Изкуственият интелект

Източник: iStockPhotos/Guliver

Има и друга гледна точна: екзистенциалният риск за човечеството не е задължително да застрашава оцеляването ни, за да бъде отчетен като такъв. Той може да ограничи потенциала ни като вид – независимо дали това е способността ни да пътуваме из космоса или да достигнем определено ниво на технологично господство. В някои отношения това е почти толкова голяма заплаха за нашето съществуване, както и досега изброените.

Хакнати секс роботи могат да убиват хора, твърди експерт

С други думи, това разбива нашата идея за целта на съществуването на човечеството – което някои твърдят, е да напредва. Един от рисковете, който се вписва в тази категория, е изкуственият интелект: изследователите разсъждават че интелигентните роботи, неволно пуснати без контрол в света, могат да наложат широко наблюдение на хората или да ни изпреварят физически и психически. Това би узурпирало нашето господство на планетата и за мнозина това би могло да промени коренно представата за това какво означава да си човек.

Самото човечество

Всички тези екзистенциални рискове имат едно общо нещо – човекът.  Хората игрят ключова роля в определянето на тежестта на тези рискове. Привличането на човечеството към непрекъснат растеж води до експлоатация, планетарна разруха и конфликти. По ирония на съдбата това само увеличава някои от най-големите заплахи, с които се сблъскваме днес, и нашата уязвимост към тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *