Отпада роумингът между страните от Западни Балкани

От 1 юли 2021 година напълно отпадат таксите за роуминг между страните на Западните Балкани, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Процесът беше подкрепен от Съвета за регионално сътрудничество, който е част от администрацията в Брюксел.

Лидерите на страните в региона подписаха споразумение за отпадане на таксите през 2019 година по време на своя среща в Белград. Първата стъпка беше намаляване на ромунига с 80% от 1 юли 2019 година. Целта е подобряване на свързаността на гражданите и бизнеса в региона.

Поевтиняването на разговорите доведе до съществено увеличаване на трафика на данни между страните от Западните Балкани.

От Съвета за регионално сътрудничество коментират още, че голямата цел е отпадането на всички ограничения, граници, такси и тарифи във всяка икономическа дейност на Балканите. Работим за отварянето на границите, така че хората да могат да пътуват и работят без рестрикции, се казва още в прессъобщение на Съвета.

Следващата фаза на плана за премахване на роуминга е изработване на пътна карта за намаляване на роуминга между страните от ЕС и Западните Балкани, става ясно още от съобщението на Брюксел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *