От септември забраняват някои еднократни пластмаси у нас

Някои пластмасови продукти за еднократна употреба вече са забранени в ЕС. Това става по силата на директива, приета през 2019 г., която влезе в сила. Забранени са еднократните прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, пластмасовите клечки за уши и пръчки за балони. Търговците ще са задължени да използват изделия от стъкло и метал, които може да бъдат рециклирани. Те все пак имат право да продадат наличните складови запаси от пластмасови изделия за еднократна употреба.

Разпоредбите обаче позволяват по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици има неправилното им третиране.

Целта на влизащата в сила европейска директива е да се намали замърсяването с пластмаса. 86% от отпадъците по плажовете в ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като частици от тях се откриват и в морските обитатели.

В България, за да е в сила забраната, първо трябва да бъде приета съответната наредба, която се очаква да влезе в сила най-късно в началото на септември, поясняват от Министерството на околната среда и водите. Илияна Павлова,  директор на Център „Чиста индустрия“ към Българската стопанска камара, коментира: „Нагласата е с приемането на наредбата да се спре и пускането на пазара на такива продукти, като наличните в търговската мрежа ще бъдат използвани до тяхното изчерпване“.

Националното прилагане на директивата на ЕС за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба е отговорност на отделните страни членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *