Петър Димов подреди в „Париж“ картини, бликащи от живот

Поредната самостоятелна изложба на отдавна утвърдилия се в българското художествено пространство художник наивист Петър Димов е подредена в столичната галерия „Париж“ (ул. „Цар Самуил“ 47) до 10 юли, научи ДУМА от Надя и Борис Павлови.

Темата на експозицията „Балкански карнавал“ е вдъхновена от цялата пандемична и постпандемична реалност, която ни заобикаля от доста време. Петър Димов е намерил своето спасение, като е създал един невероятен свят на карнавална суматоха, веселие и много закачки, и така е сътворил тези бликащи от живот картини. В тях главни герои са цирковите артисти – най-вече клоуните и акробатите. Помежду им плавно прелитат големи балони, пълни с весели музиканти, които сякаш чуваме колко силно удрят чинелите, свирят на цигулките и надуват тромбони и кларинети. Като във филм на Кустурица. Навсякъде цари атмосфера на веселие, радост и най-вече празничност. Циркът е пътуващ, хора и животни се люлеят, премятат, жонглират и балансират, а малки балеринки се въртят в шеметен танц. Всички са се впуснали в празника на живота и грабят с пълни шепи от него, споделят радостта си в танци и прегръдки; щастливи са, че са просто заедно, защото всеки пази болезнения спомен, когато това бе напълно невъзможно. Някои картини ни връщат и малко по-назад, когато си говорехме през балконите, пляскахме, пеехме и изнасяхме концерти оттам. Но и в тях настроението е жизнеутвърждаващо и празнично. А картината „Балкански карнавал“ сякаш е излязла от роман на Булгаков – огромна усмихната котка с папийонка, на чиито мустаци плавно балансират ловки акробати.

Разбира се, отново се срещаме с любимите фолклорни теми на автора, където наивизъм и сюрреализъм си подават ръка. В тези стари български приказки младата булка е яхнала своя петел и заедно бягат през нощта от селото, а по-нататък козел с човешко лице е подгонил красива девойка с дълги развени коси. Пейзажите са пасторални и идилични, от тях лъха тишина, спокойствие и топлота.

Петър Димов е завършил Московския университет по изкуствата, член е на СБХ, а негови картини са притежание на множество български и чуждестранни колекции.

Изложбата може да бъде разгледана на живо или онлайн в сайта на галерия „Париж“.

 

На снимките:

„Баланс“

 

„Небесен квартет“

„Пандемична суматоха“