Половин София остава без топла вода

Над половината от клиентите на столичната топлофикация ще останат без топла вода в началото на август, съобщиха от дружеството. Това са близо 11 хиляди от общо 17 хиляди абонатни станции в София. От 2 до 11 август ще бъде спрян ТЕЦ „София Изток“, който ще засегне 6274 абонатни станции.  За 7 дни – от 2 до 9 август, ще спре ТЕЦ „София“. От 4400 абонатни станции към теца без топлоподаване ще бъдат 3800. Останалите 600 ще бъдат захранени от съседните тецове в „Люлин“ и Земляне, поясни Николай Николов, директор на топлорайон София. От спирането на двата теца ще бъдат засегнати кварталите „Яворов“, „Гео Милев“, „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Дианабад“, „Младост“ 1-4, „Витоша“, „Дружба“ 1 и 2 и участък от централната градска част. Спирането на ТЕЦ „София-Изток“ е заради изпитване на газопровода от газопределителна станция „Казичене“ до централата, което се прави на 10 години. Времето, когато топлата вода ще бъде спряна, ще се използва за смяна на амортизирани топлопроводи от мрежата.

Междувременно стана ясно, че близо половината от абонатите на „Топлофикация София“ ще доплащат за ползваното парно през зимните месеци. Това показват изравнителните сметки на топлинните счетоводители, повечето от които вече са разпратени до потребителите.

49 на сто от клиентите на „Техем“ в София ще получат изравнителна сметка със суми за доплащане, съобщиха от компанията, която отчита потреблението на най-голям брой столичани – 200 000.  От другия топлинен счетоводител „Нелбо“ посочиха, че 42% от техните клиенти ще трябва да доплащат и само 12% имат да получават пари от „Топлофикация София“. При сравнение на данните с предходния отоплителен сезон за различния тип жилища на клиентите в София става ясно, че почти няма разлики в това колко е струвало отоплението и топлата вода, посочват от „Техем“. Средният разход за отопление и вода на среден тип жилище в София от 50 до 70 кв. м. тази година по данните на Техем е 644,19 лв., а за миналия отоплителен сезон е бил 630,23 лв. За по-малките имоти до 50 кв. м. през 2019/2020 г. клиентите са заплатили средно 412,38 лв., докато сега сумата излиза 420,86 лв. От „Техем“ посочват, че за жилища с площ 70 до 100 кв. м. предния отоплителен сезон сме плащали 797,06 лв., а за имоти над 100 кв. м. – 1090,23 лв.

До 31 август е крайният срок за възражения по изравнителните сметки, изпратени както от топлинните счетоводители, така и от самата „Топлофикация София“. Както в. „Дума“ вече писа, „Топлофикация София“ въвежда нов тип фактура с опростено представяне на информацията. Години наред разчитането на фактурите за парното изключително много затрудняваше абонатите. На първа страница клиентите ще могат да видят дължимата сума и срока за плащане. Най-важната информация за потребителите е посочена в началото, а на следващата страница са поместени подробни разяснения и полезни факти, посочват от столичното парно. В новите фактури все още фигурират и досегашните потребителски реквизити като абонатен номер заедно с въведените от новата информационна система номер на инсталация и договорна сметка. Старите и новите данни фигурират едновременно, за да имат абонатите достатъчно време да свикнат и да се ориентират в данните.

На втора страница на общата фактура клиентите могат да видят разяснителна информация за издадените кредитни известия за прогнозно начислена топлинна енергия. За тези, които са избрали да заплащат на равни месечни вноски, са добавени фактурираните по месеци равни месечни вноски и прогнозно начислени суми за отчетния период. В новата обща фактура е направено допълнително пояснение относно възможните разлики с изравнителните сметки, които потребителите са получили от топлинните си счетоводители. Това се налага, тъй като справките от фирмите за дялово разпределение не отразяват извършените през отчетния период плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *