Разследват Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на милиони

ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват Лъчезар Иванов от ГЕРБ за пране на пари при голяма печалба от продажба на акции. Като консултант на американската компания за лекарства „Enzolytics“ той е получил 20 милиона акции на дружеството, част от които е продал след няколко години на борсата в Ню Йорк при печалба от 1,6 млн. долара. Това обаче не е отразено в имуществените му декларации за 2018, 2019 и 2020 г., пише „Свободна Европа“. В сряда Иванов се закле като депутат от ГЕРБ за шести пореден път. Той е особено близък с Бойко Борисов, на когото е бил личен лекар.
Повод за проверката на ДАНС по Закона за пране на пари стават преводите на парите от сделките с акциите към банковата сметка на Иванов. Агенцията пък подала информацията на антикорупционната комисия, която е разпитала депутата и няколко свидетели. КПКОНПИ е сезирала прокуратурата. „Не знам откога в България е забранено да се борави с финансови инструменти и да се извърши възнаграждение с акции. Не знам доколко знаете, те се блокират, когато ги получиш – в смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари. Това е причината да не ги посоча в имуществената си декларация“, оправдава се гербаджията, по-известен като Лъчо Мозъка.
Междувременно се разбра, че от ареста са пуснати четирите ВИП персони, задържани за бракониерство – също приятели на Борисов, сред които ексшефът на ДАНС Димитър Георгиев, действащ служител на агенцията, босът на ФК „Бистришки тигри“ и столичен бизнесмен. Горският, водил дружинката, е подал молба за напускане, а прокуратурата се оправда, че чакала ветеринарна експертиза дали дивото прасе е простреляно, и балистична – с чие оръжие е стреляно. Задържаните твърдят, че прасето било куцо и го качили, за да не разболее други животни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *