Румяна Ченалова: Много скоро Иван Гешев ще бъде отстранен

Румяна Ченалова

Основният проблем, с който трябва да се справим в страната ни, е корупцията. Според анализа на икономическия екип на Възраждане  за корупционните практики и загубите от тях за бюджета е доста трудно да се направи точна оценка – по обясними причини. Различни международни доклади сочат до 30% корупция, което би означавало до 9 млрд. лв загуби за бюджета. Екипът на Възраждане е по-консервативен в оценката си и позовавайки се на раздробена публична информация, оценява потенциалните корупционни загуби на сума между 3 и 6 млрд. лева. В бюджета ежегодно се залагат около 2,5 млрд лева за капиталови разходи, които са една от възможностите за корупция в сериозни размери. Изпълнителната власт заедно с общините, които се дофинансират от централния бюджет (4 млрд. лв на година), приближават общ бюджет от 10 млрд. лева на година. Бюджетът на здравната каса, осигурителните фондове и социалните дейности надвишават 10 млрд. лева. Ако съберем бюджета на изброените звена, то можем да направим обосновано предположение, че корупционни практики се упражняват върху поне 25-30 млрд. лева. Неизвестното в случая е колко точно процента е корупцията, но ако приемем, че на това глобално ниво тя се свежда до 10-20%, то загубите за бюджета са между 3 и 6 млрд. лева, с уговорката, че може и да са доста повече. Възраждане обаче не желае да гради финансови разчети основани на предположения, затова за целите на финансовия анализ се спираме на най-консервативния вариант от 3 млрд. лева на година, изтичащи в корупционни схеми. Освен за бюджета, корупцията е заплаха за реда и законността.

„Институцията Прокуратура на практика е престъпна групировка, която изпълнява поръчките на управлението. Това ясно си пролича по акцията, която ДАНС и Прокуратурата водиха срещу Възраждане. Делата срещу мен бяха още един пример за това как престъпния режим на ГЕРБ и ВМРО – БНД може да използва институциите като бухалка.

И в двата случая само безпристрастността на българския съд доведе до справедлива развръзка, защото да кажеш невинен за някого, когото властимащите са решили да притискат, е знак, че надежда за българското правосъдие има.

Не вярвам на прокуратурата в този ѝ състав, въпреки че има много съвестни и свестни прокурори. Новият парламент трябва да намали мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 4 години, с което той да бъде прекратен и да бъде избран нов главен прокурор. Проверките на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 2020 г. и от 2021 г. по сигнала на Веселин Денков за корупционни действия на служители на Комисията и председателя ѝ Сотир Цацаров са напълно безсмислени, с изначално ясен резултат. Комисията е един от органите за контрол, влияние и репресии на олигархично-мафиотския модел. Доказателство за това е и бездействието по установяване на имущественото състояние на политици и магистрати, включени в списъка на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) от 2019 г. Тази проверка е част от функциите на КПКОНПИ, ясно разписани в закона. Цацаров манипулативно заяви, че списъкът на ДАНС съдържа класифицирана информация и не може да бъде огласен, както и че има забрана да се ползват данните, получени по линия на международния обмен на данъчно осигурителна информация за нуждите на наказателно производство. В друг смисъл са разпоредбите на  (ДОПК) и Закон за защита на класифицирана информация (ЗККИ).

 

 

Цацаров  или не е чел закона или умишлено заблуждава обществото. И той и Гешев са извършили и продължават да осъществяват чрез бездействието си състава на престъплението по чл.288 НК, за което съм подала сигнал до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Подготвила съм и втори сигнал срещу Цацаров за тежки корупционни практики, за което има свидетели и веществени доказателства.

Аз, в качеството си на дежурен съдия, разпитвах лицето, което твърди, че е заплашвано от Борисов във връзка със сигнала му срещу Мирослав Найденов. Моите впечатления от този разпит са, че свидетелят даде показания под натиск и огромен стрес. Всички тези и много други обстоятелства ще станат ясни, само когато Гешев бъде отстранен.

Необходими са законодателни промени, с които да запазим българския съд независим и да прочистим прокуратурата от хора с престъпни намерения“ каза Румяна Ченалова.

Румяна Ченалова е кандидат за народен представител, водач на листата на кандидатите за народни представители на политическа партия Възраждане в 10 МИР Кюстендилски и  с преференция 102 в 24 МИР София.

Възраждане е с номер 11 в бюлетината!

България има нужда от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *