Свързани фирми взели милионите от „Монтажи“

Свързани фирми са получили големия пай от разпределяните на тъмно стотици милиони левове от държавното дружество „Монтажи“ за ремонт на язовири и изграждане на нов правителствен комплекс. Сред топполучателите е свързана фирма с пореден бивш шеф на АПИ – Стефан Чайков, пише segabg.com. Така докато друг бивш началник в АПИ – Велико Желев, държи договори за стотици милиони с държавното дружество „Автомагистрали“, фирмата на Антоанета Чайкова е взела десетки милиони без конкурс от държавното дружество „Монтажи“. Както съобщи служеният министър на икономиката Кирил Петков, 630 млн. лв. за ремонт на язовири са отишли основно в 7-8 дружества.

От данни на финасовото министерство става обаче ясно, че най-големият пай от средствата са отишли във фирма „Ковел-Про“ ЕООД на Велизар Копчев. Фирмата е създадена през 2010 г. За 2019 г. няма публикуван финансов отчет, печалбата за 2018 г. е 106 000 лв., за 2017 – 1,276 млн. лв. „Ковел-Про“ има сключени 134 договора покрай ремонтите на язовири с „Монтажи“ ЕАД на стойност 367 млн. лв. Фирмата има печелени обществени поръчки в отделни консорциуми, но не е сред топизпълнителите на договори с публичен ресурс, показва проверка в Агенцията за обществени поръчки.

Вторият топполучател на пари от „Монтажи“ ЕАД е обединението „Планекс-ГЕС“, в което влизат фирмите „Планекс“ и „Грийнтех инженеринг  Солюшънс“. Обединението има само един договор с „Монтажи“, но пък на много висока стойност – 228 млн. лв. с ДДС.

Последната фирма в топ три на получателите на пари за ремонти на язовири е „Абак ДС“ ЕООД на Антоанета Чайкова. До 2016 г. собствеността в нея е държал Стефан Чайков. Фирма „Абак ДС“ има 41 договора с „Монтажи“ за ремонт на язовири на стойност 125 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *