Социалисти искат гаранции, че за всяко дете в София ще има място в забавачка

За създаване на работещ механизъм с участието на родителите и родителските организации, който да гарантира, че за всяко родено и регистрирано в столицата дете ще бъде осигурено място в детска ясла или градина, настояха на брифинг Борис Цветков и Николай Белалов от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) и Поли Велчева, организатор на протестите на родителите. Те припомниха, че извън детските заведения в София са 12 500 деца, като половината от тях нямат право на компенсация.

Социалистите за пореден път призовават Столичната община да започне незабавно строителството на 60 нови забавачки. От ДКСМП настояват за незабавно освобождаване на сгради и дворове на детски ясли и градини, заети от външни държавни или частни структури. Те дават пример с терена и постройката на детската градина в жк „Люлин 3“, където са настанени служители на Социални грижи, в жк „Младост“ пък е районната администрация на район „Изгрев“. Частна занималня има в бивш филиал на ул. „Нишава“ 118, частни структури заемат подобни терени в „Красно село“ и други квартали.

ДКСМП ще внесе в парламента промени, гарантиращи изплащане на компенсации на неприетите кандидатствали деца и в общинските и държавни детски ясли и отпадане на административните и бюрократични трудности и изисквания към родителите на неприетите малчугани в забавачките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *