Защо щатски производител на сладолед напуска Израел със скандал

Израелският премиер Нафтали Бенет обяви „агресивна“ реакция на решението на американския производител на сладолед Ben&Jerry’s да спре продажбата на сладолед в окупираните от Израел райони на Западния бряг и Източен Йерусалим. Бенет бил разговарял с ръководителя на компанията майка – Unilever за „очевидно антиизраелския ход“ на Ben & Jerry’s, съобщиха от офиса му във вторник, цитирани от DPA.

Базирана в Монпелие, Върмонт, щатската компания, която беше придобита от Unilever през 2000 г., но прави бизнес в Израел от 1987 г., обяви в понеделник, че продажбите в окупираните от Израел територии са несъвместими с нейните стойности. По този начин тя признава „притесненията, споделени от нашите фенове и надеждни партньори“.

В изявлението от офиса на Бенет се казва, че този ход ще има ужасни последици. Правителството щяло да действа агресивно срещу всички бойкоти срещу израелски граждани.

По-рано Ben&Jerry’s обяви, че лицензът за израелския партньор, който произвежда сладолед за Израел и региона, няма да бъде подновен след изтичането му в края на 2022 г. В Израел обаче сладоледът трябвало да продължи да се предлага в рамките на нов режим. През юни групата „Граждани на Вермънт за справедливост в Палестина“ призова Ben & Jerry’s да прекрати „съучастието в израелската окупация и нарушенията на палестинските човешки права“.

Ръководителят на израелския лицензополучател Ави Зингер заяви във вторник по обществената телевизия Kan, че компанията майка отдавна е оказвала натиск върху него да спре продажбите в окупираните територии. Той отказал, защото това би нарушило израелското законодателство.

Организацията на еврейските заселници, Съветът Йеша, заяви, че „няма нужда да купувате продукти от компании, които бойкотират стотици хиляди израелски граждани само заради това къде са избрали да живеят“. Израелският външен министър Яир Лапид говори за „срамно предаване“ от страна на Ben & Jerry’s на антисемитизма и всичко лошо в антиизраелския и антиеврейския дискурс“.

Базираната във Върмонт компания се присъедини към либералните каузи, включително отклонявайки част от средствата, предназначени за полицейските управления, и инвестирайки „тези пари в решения, ръководени от общността, които насърчават реалното здраве, поддържане на мира и безопасност“, се казва в изявление от юни 2020 г. Компанията призова САЩ да прекратят надмощието на белите и стартира подкаст за расизма в Америка през миналата година.

Феновете атакуваха решението на компанията да прави бизнес в Израел – особено в населените места на Западния бряг, считани за незаконни според международното право – с аргумента, че не са в съответствие с либералния имидж на Ben&Jerry’s.

 

Компанията реши да мълчи по темата. През 2015 г. 321325 публикува на уебсайта си изявление, в което пояснява „че е наясно колко сложен може да бъде местният пазар“ и вярва, че ако запази присъствието с в региона, може да повлияе на положителните промени.

Но в понеделник Ben & Jerry’s очевидно смени мнението си, като заяви, че е чула и признала опасенията, споделени от феновете и партньорите ѝ.

Израелско-палестинските отношения са изпълнени с конфликти, а някои от разногласията произтичат от заселването в региона преди хиляди години. Международното право разглежда Източен Йерусалим, Западния бряг, Голанските възвишения и Газа като окупирана територия съгласно Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че тази характеристика се оспорва от Израел.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *