НАСА извлича кислород от Марс – пръв добив на ресурс от друга планета за използване от хора

НАСА превърна въглеродeн диоксид от атмосферата на Марс в чист, подходящ за дишане кислород, съобщиха служители на НАСА, цитирани „Дойче веле“.

Марсоходът Perseverance извлича кислорода с помощта на устройство с размер на тостер, наречено MOXIE, отбелязвайки първия път, когато ресурс е извлечен от друга планета за използване от хората.

„Това е критична първа стъпка„, заяви в изявление Джим Ройтер, асоцииран администратор на Дирекцията на космическите технологии на НАСА. „MOXIE има още работа, но резултатите от тази технологична демонстрация са много обещаващи, докато вървим към целта си един ден да изпратим хората на Марс.“

Шестколесният роувър на НАСА кацна на Марс на 18 февруари след седеммесечно пътуване от Земята, като донесе на червената планета конвертора MOXIE, мини-хеликоптера Ingenuity и различни други високотехнологични устройства.

При първото си използване MOXIE, съкратено от Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experimentпроизвежда около 5 грама кислород. Това е достатъчно, за да може един астронавт да диша за около 10 минути, каза НАСА.

В бъдеще устройството ще може да генерира до 10 грама кислород на час, а учените планират да пуснат машината поне още девет пъти през следващите две години при различни условия и скорости, според агенцията.

В атмосферата на Марс има само следи от кислород. Осигуряването на изобилие от доставки е от решаващо значение за подпомагането на човешкото изследване на планетата, както като устойчив източник на въздух за астронавтите, така и като съставка за ракетно гориво, което ще ги отведе у дома.

„MOXIE не е само първият инструмент за производство на кислород в друг свят“, заяви Труди Кортес, директор на технологичните демонстрации в дирекцията на космическите технологии на НАСА. Тя го нарече първата подобна технология, която помага на бъдещите мисии да „живеят от заобикалящата среда“ на друга планета.

MOXIE работи чрез електролиза, използвайки екстремна топлина, за да отдели кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид, които представляват около 95% от атмосферата на Марс. Останалите 5% от атмосферата на Марс, която е само около 1% от плътността на земната, се състои предимно от молекулен азот и аргон.

Астронавтите, живеещи и работещи на Марс, може да се нуждаят от един метричен тон кислород, за да издържат цяла година, каза НАСА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *