ОТКРИХА БАРЕЛЕФ КНЯЗ ЦЕРЕТЕЛИ В СВЕТИ ВЛАС

 Посланикът на Грузия в София Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили и Динко Динев, съпредседател на фондация „Българска памет – братя Диневи“ откриха в град Свети Влас вчера барелеф на грузинския княз Алексей Церетели, застъпник на българската национална кауза.

Паметникът на княз Церетели, който е и  участник в Руско-турската освободителна война /1878-1879 г./, е  поставен  в създадената от фондация „Българска памет – братя Диневи“„Алея на народите“ в град Свети Влас по инициатива на грузинското посолство в София и на почетното консулство на Грузия в Бургас. На церемонията по откриването присъстваха  ексминистърът на европейските въпроси Гергана Паси, посланиците в София  на Арабска Република Египет Халет Ибрахим Емара, посланикът на Република Казахстан Темиртай Избастин, организаторите на Черноморските Оскари 2021 Патриция Кирилова и Дончо Георгиев, българският творец със световна слава Стефан Стоянов и

туристи в Свети Влас. 

За мен е чест да бъда посланик на Грузия в България, защото нашите две древни държави са свързани. Алексей Церетели е един от примерите за дълбоките културно-исторически връзки между грузинския и българския народ, заяви посланикът на Грузия в София, Тамара Лилуашвили при откриването на барелефа.

Въпреки, че не е много известен, княз Алексей Церетели е спомогнал за освобождението на България, бихме искали неговият барелеф в нашата „Алея на народите“ да напомня, че ние българите помним помощта в трудни моменти, обясни  повода за поставянето на барелефа Динко Динев, съпредседател на фондация „Българска памет – братя Диневи“.

Княз Алексей Церетели е защитник на българската национална кауза от 1876 г., когато след края на Априлското въстание е включен в дипломатическа комисия, която разследва турските зверства в българските земи. Когато започва руско-турската война /1878-79 г./, княз Церетели воюва като доброволец и участва в битката при превземането на Търново и при Телиш. След примирието активно участва в изработването на Санстефанския мирен договор. Заедно с дипломата от САЩ Юждийн Скайлър разработват проект за автономна България, представен на Цариградската конференция, в която той  е участник. След края на войната е назначен за генерален консул на Русия в Пловдив и работи там до 1882 година.

На снимките са посланичката на Грузия Тамара Лилуашвили, кояато откри барелефа, посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, с шапката е посланикът на Египет Халет Ибрахим Емара, Динко Динев и Йордан Динев, които са съпредседатели на фондация „Българска памет – братя Диневи“, създала барелефа.
фондация „Българска памет – братя Диневи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *