Под микроскопа на габровския театър във фокуса на руската комедия

Една година след премиерата на спектакъла „Руски вечери с микроскоп“ габровският драматичен театър насочва фокуса на зрителите отново към творчеството на А. П. Чехов и Василий Шукшин. Представлението на режисьора Петринел Гочев ще се състои на 23 юли 2021 г. от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Постановката „Руски вечери с микроскоп“ е драматургично организирана от режисьора по едноактната комедия „Юбилей“ от Чехов и разказите „Селски жители“ и „Микроскоп“ от Шукшин. Това е вторият спектакъл от цикъла „руски вечери“, след „Руски вечери с револвери“, създадени по произведения на Чехов и Шукшин. Участват актьорите: Надежда Петкова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Стоян Руменин, Петко Петков. Сценограф на спектакъла е Гергана Лазарова-Рънкъл, а помощник-режисьор – Гинка Дичева.

 

Представлението е изградено от три различни текста, които са сценично обединени и органически свързани. Първо ви поемат героите на Чехов. Случващото се на сцената е амалгама от човешки страсти, суета, самовлюбеност, амбициозност да постигнеш своето на всяка цена, за да почувстваш сладостта на измамното чувство за величие. Публиката става неволен арбитър в безумието на спора между Шипучин и Мерчуткина, към които досадно се прилепва безгрижната Татяна Алексеевна. А с цялата новосъздала се глъч те трайно превземат оскъдния мир на изнервения Хирин.

 

Едва възцарилото се спокойствие бързо е превзето от измамната идилия на съветското село и мечтателния уют на руското семейство. Очаква ви среща с неподправените герои на Шукшин – Баба Маланя и внука ѝ, пионерчето Шурка. В спора им как се лети без парашут ще изкристализира човешкият страх от новото, промяната и непредвиденото. Опасенията им бързо ще бъдат приглушени от появилата се промяна и новост в семейството на дърводелеца Андрей Йорин – микроскоп. А дали микроскопът ще ни помогне да уловим причините за страховете ни, да променим фокуса на живота си от ежедневното към същностното? Възможните отговори ще ви дадат габровската трупа и режисьорът Петринел Гочев – забавно, непринудено, без да съдят и отсъждат, провокативно и човешко.

 

След представлението на габровска сцена на 23 юли, предстои турне на спектакъла „Руски вечери с микроскоп“ в страната. На 26 юли в Разлог – НЧ „15 септември 1903-1909 г.“, 27 юли в  Гоце Делчев – Дом на културата, 28 юли във Велинград – НЧ „Отец Паисий“, 29 юли в Пещера – НЧ „Развитие“. На 28 август постановката ще гостува в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *