БНБ: Жилищата у нас ще поскъпват още до края на годината

Цените на жилищата у нас ще продължат да нарастват през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г. на годишна база. Това ще се определя от засиленото търсене на жилища в съответствие с прогнозираното подобряване на икономическата активност в страната и наблюдаваното от началото на годината нарастване на склонността на домакинствата за покупка на жилища. Това се казва в прогноза на БНБ, публикувана в тримесечното издание „Икономически преглед“.

В него се посочва още, че през първото тримесечие на 2021 г. годишният темп на растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) се e ускорил до 7,5% спрямо 5,4% през предходното тримесечие, което е съпроводено и с увеличение на обема на сключените сделки за покупкопродажба. Нарастване на цените на жилищата беше отчетено в пет от шестте най-големи областни градове, като най-значително бе поскъпването на жилищата в София – 11,6%. По-силно повишение на цените се е наблюдавало при съществуващите жилища – 8,9%, спрямо новите – 6,7%. Според експертите на банката натрупаните спестявания в икономиката и липсата на достатъчно алтернативи за тяхното инвестиране в среда на ниски лихвени проценти са други потенциални фактори с проинфлационно влияние върху цените на жилищата.

Проучване на консултантската компания „Найт Франк“ сред над 900 нейни клиенти от 49 глобални пазара е установило, че в глобален план 19% от анкетираните са сменили жилището си от началото на пандемията. Делът им достига 25% в Австралия и Северна Америка. От хората, които не са сменили дома си, 20% са по-склонни да го направят през 2021 г. на фона на продължаващата пандемия.

От участниците в допитването, които са по-склонни да сменят жилището си през идните 12 месеца, 38% търсят имот в градски локации, а 33% избират покрайнините. 46% от участниците казват, че е по-вероятно да купят самостоятелна къща или вила, но търсенето на апартаменти е нараснало до 19% спрямо 12% през 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *