Бразилия отчита почти рекордно обезлесяване в рамките на година

Обезлесяването в бразилска Амазония е достигнало почти рекордни нива за 12-те месеца до юли, според данните, публикувани в петък, последните мрачни новини за най-големите тропически гори в света при президента Жаир Болсонаро.

Общо 8 712 квадратни километра горска покривка – площ почти с размерите на Пуерто Рико – бяха унищожени от август 2020 г. до юли 2021 г., показват цитирани от БГНЕС  сателитни данни от програмата за наблюдение DETER на бразилската космическа агенция INPE.

Това е втората по най-лошо развитие година, регистрирана за референтния период на програмата през август-юли, след само 9 216 квадратни километра обезлесени предишната година – най-лошата за бразилската Амазония от стартирането на програмата за мониторинг през 2015 г.

Последната годишна цифра е увеличение с повече от 90 процента от 2017-2018 г., последната пълна година преди встъпването на Болсонаро в длъжност. Крайнодесният президент намали програмите за опазване на околната среда и настоя да отвори защитените земи за агробизнеса и добива.

Еколозите казват, че това има пагубно въздействие върху Амазония, критичен ресурс в надпреварата за ограничаване на изменението на климата.

„Бъдещето на тропическите гори в момента е в ръцете на земеделски спекуланти, незаконни дървосекачи и добивачи на злато“, каза Марсио Астрини, изпълнителен секретар на Обсерваторията за климата, коалиция от екологични групи. „Амазония се превърна в свободна цзона за действие на всички престъпления в областта на околната среда, в партньорство с настоящото правителство“, се казва в изявление. Изправен пред международния натиск за подобряване на действията на администрацията си кв екологичен план, през юни Болсонаро прие оставката на министъра на околната среда Рикардо Салес.

Две скорошни проучвания установиха, че силно увредените части на Амазония сега отделят повече въглерод, отколкото абсорбират, тревожен знак, че тропическите гори може да не действат като ограничител на глобалното затопляне повече.

 

 

По статията работи: Бойчо Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *